Paralel ithalat (grey market) yöntemiyle gerçekleştirilen lüks araç ithalatlarında, piyasada haksız ticari avantaj sağlamak amacıyla gerçek dışı belgeler ile gümrük vergileri birazını veya bütününü ödenmeksizin işlem gerçekleştiren firmalara yönelik Ticaret Bakanlığı tarafından yönetilen denetlemeler ve soruşturmalar hız kesmeden sürüyor.

Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan değerlendirmelerde, firmalar tarafından yapılan muhtelif marka/model lüks araç ithalatlarında; düşük kıymetli sahte/çifte faturalar ve sahte A.TR Dolaşım Belgeleri yer alarak 358 adet lüks aracın ülkeye girişi yapıldığı belirlendi.

Devlet 530 milyon TL'lik zarar gördü

Soruşturma belgeleri ile ifade edilen işlem ve eylemleri gerçekleştiren firma ve şahıslara yönelik Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunarak, araçlara el konulması istenildi. Ayrıca, bu işlemlerden dolayı yaklaşık 530 Milyon TL tutarındaki kamu zararı ilgili firmalardan karşılanacak.

Turkcell'in yeni yönetim kurulu belli oldu Turkcell'in yeni yönetim kurulu belli oldu

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şunlar yer aldı:

"Bakanlığımız lüks otomobil ithalatlarındaki ihlallerin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması, yapılan usulsüzlükler ile haksız rekabet oluşturan eylemlerin engellenmesi amacıyla gözetim ve denetim faaliyetlerini sürdürmekte olup, kamu maliyesinin haklarının korunması ve gümrük mevzuatına uygun şekilde işlem yapılması için gerekli tüm tedbirleri almaya kararlılıkla devam edecektir." şeklinde duyuruldu.