Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2026 Yılı 3. Çeyrek Dış Ticaret beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakan Bolat 04-17 Haziran 2026 tarihleri arasında uygulanan Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarına göre, 2026 yılı 3. çeyrek İhracat Beklenti Endeksi bir önceki çeyreğe göre 2,4 puan artarak 101,5 olduğunu ifade etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Endeksin 100'ün üzerinde olması, ihracata yönelik beklentilerin artış yönünde olduğunu göstermektedir." dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın resmi açıklaması şöyle:

Küresel ekonomide ağırlaşan rekabet şartları, artan jeopolitik gerilimler ve korumacılık, zayıf dış talep ve yakın coğrafyamızdaki gelişmelere rağmen, ihracatımızın 278 milyar dolar eşiğine dayanması, ihracatçılarımızın dinamizmini ve ülkemizin üretim kapasitesini yansıtmaktadır.2026 yılı Haziran ayında mal ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre %21,9 artışla 24 milyar 940 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, Haziran ayı ihracat rekoru ve tarihin en yüksek 3. aylık ihracat rakamı olarak kaydedilmiştir.

Böylelikle ilk 6 aylık mal ihracat rakamı %3,6 artışla 136,06 milyar dolara yükselmiştir. Son 12 aylık mal ihracatı ise %4,1 artışla 277 milyar 940 milyon dolara yükselerek yeni bir rekora imza atmıştır.

Bu gelişmeler sonucunda, 2026 yılında cari işlemler açığının GSYH'ye oranının tarihsel ortalamaların altındaki seyrini sürdüreceği tahmin edilmektedir.

Sıfır araç alacaklar dikkat! İşte temmuz ayı güncel otomobil kampanyaları ve indirimli modeller
Sıfır araç alacaklar dikkat! İşte temmuz ayı güncel otomobil kampanyaları ve indirimli modeller
İçeriği Görüntüle


2026 yılı 3. çeyrek İhracat Beklenti Endeksi 2,4 puan artışla 101,5 olarak gerçekleşti

04-17 Haziran 2026 tarihleri arasında uygulanan Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarına göre, 2026 yılı 3. çeyrek İhracat Beklenti Endeksi bir önceki çeyreğe göre 2,4 puan artarak 101,5 oldu. Endeksin 100'ün üzerinde olması ihracata yönelik beklentilerin artış yönünde (iyimser) olduğunu göstermektedir.


Önümüzdeki üç aylık dönemde ihracatçı firmaların ilk kez ihracat yapmayı planladıkları ülkeler arasında ABD ilk sırada yer alırken, Avustralya ikinci sırada, Mısır ise üçüncü sırada yer almıştır.

2026 yılı 3. çeyrek İthalat Beklenti Endeksi bir önceki çeyreğe göre 2,2 puan azalarak 102,7 oldu

Beklentilerdeki bu görünüm, dış ticaret performansındaki dayanıklı seyrin önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret etmektedir. 2026 yılı Haziran ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre %21,9 artışla 24 milyar 940 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Tüm zamanların en yüksek üçüncü aylık ihracatı kaydedilmiş, son on iki aylık ihracat ise 277 milyar 940 milyon dolara ulaşarak yeni bir rekora imza atmıştır.

Küresel ekonomide ağırlaşan rekabet koşulları, artan jeopolitik gerilimler ve korumacılık, zayıf dış talep ve yakın coğrafyamızdaki gelişmelere rağmen ihracatımızın 278 milyar dolar eşiğine dayanması ihracatçılarımızın dinamizmini ve ülkemizin üretim kapasitesini yansıtmaktadır. Yıl sonu OVP hedefimiz olan 282 milyar dolara ulaşmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Bu gelişmeler sonucunda, 2026 yılında cari işlemler açığının GSYH'ye oranının tarihsel ortalamaların altındaki seyrini sürdüreceği öngörülmektedir.

H Mx Pv R3 W I A A Xj Q Z