Konut fiyatlarında yeni gelişme: Yüzde 25'lik sınır sona mı erecek? Konut fiyatlarında yeni gelişme: Yüzde 25'lik sınır sona mı erecek?

11 ekonomist, Reuters anketine göre, bu ay politika faizinin sabit tutulacağı konusunda hemfikir. Geçen yıl yapılan genel seçimlerin ardından Haziran ayından bu yana, Cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırma politikasıyla birlikte TCMB, politika faizini 3,650 baz puan artırdı. Geçen ay ise politika faizinin %45'e çıkmasıyla birlikte, banka yeterli sıkılığa ulaştığını belirtti.

Hafize Gaye Erkan'ın ardından TCMB Başkanı olarak atanan Fatih Karahan, sıkı para politikasına bağlı olduklarını belirtti. Enflasyon raporunda, gelecek yılın enflasyonunu da göz önünde bulundurarak sıkılık seviyesini belirlemeleri gerektiğine dikkat çekti. Karahan, politika faizinin ve diğer adımların dezenflasyon için gerekli sıkılık düzeyine ulaştığını değerlendirdiklerini söyledi.

Ankete göre, politika faizinin yıl sonunda %37.5 seviyesinde olması bekleniyor. Ankete katılan 10 kurumdan sadece biri yıl sonunda %45 politika faizi bekliyor. Tahminler %35 ile %45 arasında değişiyor.

TCMB'nin enflasyon tahmini bu yıl için %36, önümüzdeki yıl için ise %14 seviyelerinde bulunuyor. Piyasa tahminleri ise bu yıl için %40 ile %45 arasında değişiyor.

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte asgari ücret gibi faktörlerin, Merkez Bankası'nın yıl sonu için %36 seviyesindeki enflasyon tahmini üzerinde yaratabileceği yukarı yönlü riskler piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.