Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu , politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını beklenmedik bir şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı. Bu kararın ardından piyasalarda oynaklık arttı ve dolar değer kaybetti.

Karar metninde, Merkez Bankası'nın operasyonel çerçevesinde değişikliğe giderek, gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirleneceği açıklandı. Bu durum, piyasalarda beklenmedik bir sıkılaştırma politikası izlenebileceği endişesini artırdı.

Analistler, TCMB'nin bu kararıyla, gerektiği takdirde piyasayı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 300 baz puan üzerinden fonlayarak ek sıkılaştırma yapabileceğini belirtti. Önceki dönemde ise gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlendiği hatırlatıldı.

Bu adımlar, TCMB'nin enflasyonla mücadele konusundaki ciddiyetini gösterdiği gibi, kullanılan araç çeşitliliğinin arttığını da vurguluyor. Analistler, PPK metninde TCMB'nin gerektiği zaman, gereken aracı kullanmakta kararlı olduğunu belirterek, bu kararlılığın varlık fiyatlarına da yansıdığını ifade etti.

Fenerbahçe'nin yeni yüksek divan kurulu başkanı belli oldu Fenerbahçe'nin yeni yüksek divan kurulu başkanı belli oldu

Karar öncesinde 32,4170 seviyesinde olan dolar/TL, faiz kararı sonrasında yaklaşık yüzde 1,2 oranında değer kaybederek 32,0230 seviyesine geriledi. Benzer şekilde, avro/TL de yaklaşık yüzde 1,4 oranında azalarak 35,0110'a geriledi.

Altının gram fiyatı da TCMB'nin faiz kararı sonrası yüzde 1 oranında düşüşle 2.277 liraya geriledi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, faiz kararının ardından dalgalı bir seyir izleyerek 9.075,00 puanda dengelendi.