Türkiye'nin en iyi 10 lisesi belli oldu Türkiye'nin en iyi 10 lisesi belli oldu

Dünya gazetesi yazarı Ufuk Korcan, "Paranın Rotası" köşesinde bugün "Mevduat mı dolar mı" sorusuna cevap aradı. Korcan, tasarruf sahipleri için zor bir dönem olduğunu belirtirken, geçmişte düşük faiz politikası nedeniyle Türk Lirası mevduatının talep görmemesine rağmen, yeni ekonomi politikalarının uygulanmasıyla faiz artışlarıyla TL mevduatının yeniden cazip hale geldiğini ifade etti.

Korcan, yazısında şu görüşlere yer verdi:

Merkez Bankası'nın bu haftaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının piyasalar tarafından yakından takip edileceğini belirtti. Genel beklentinin politika faizlerinde bir değişiklik olmayacağı yönünde olduğunu ve enflasyonda düşüş eğiliminin olmadığı sürece sıkı para politikasının devam edeceğini dile getirdi. Ayrıca ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine başlamadan Türkiye'de de faiz indirimlerinin olmayacağı öngörüsünün hakim olduğunu belirtti. Bu durumun mevduat faizlerinin yüksek seyirde olmasına neden olacağını ifade etti. Yılın ikinci yarısından itibaren baz etkisinin devreye girmesiyle enflasyonda düşüşler yaşanabileceğini öngördü.

Korcan, örnek bir hesaplama yaparak mevduat faizlerindeki yüksek getirinin önemini vurguladı. Bugün 100 bin TL'yi yüzde 57 faiz oranıyla mevduata yatıran birinin 12 ay sonra yaklaşık 60 bin TL faiz geliri elde edeceğini belirtti. Aynı miktardaki parayla bugün 32.45 TL'den dolar alan birinin, mevduat getirisini yenmesi için 12 ay sonra dolar kurunun 52 TL'yi aşması gerektiğini ifade etti. Ancak mevcut tahminlere göre bu durumun zor gözüktüğünü dile getirdi. Dolayısıyla ileriye dönük olarak bakıldığında, döviz yerine TL mevduatında kalmayı daha mantıklı gördüğünü belirtti.