Sabah Gazetesi'nden Barış Şimşek'in haberine göre, Türkiye'de tapu devri sırasında yaşanan dolandırıcılık vakalarına son vermek amacıyla devlet güvencesi altında bir uygulama başlatıldı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Takasbank ve kamu bankalarının işbirliğiyle hayata geçirilen "Tapu Güvenilir Hesap" sistemi, vatandaşların tapu devri sırasında yaşadığı endişeleri ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Nasıl Çalışıyor? Tapu Güvenilir Hesap Nedir?

Bu uygulama, gayrimenkul mülkiyetinin devri ve bununla ilişkili bedelin alıcının ve satıcının karşılaşabileceği olumsuzlukları önlemeyi amaçlar. Devir sırasında, gayrimenkulün mülkiyet hakkı devriyle birlikte nakdin de eş zamanlı olarak el değiştirmesini sağlar.

Hangi Bankalarda Bulunuyor?

Bu hesap Takasbank ile Ziraat, Vakıf ve Halkbank gibi kamu bankalarında bulunmaktadır.

İşlem Nasıl Gerçekleştirilir?

Tapu Müdürlüğü'ne başvuran alıcı ve satıcılar, kendilerine verilen E-tahsilat numarasıyla bankaya başvurarak işlemi gerçekleştirirler. Tapu devri tamamlandıktan sonra para satıcının hesabına aktarılır.

Önemli Detaylar ve Avantajlar

İşlem Ücreti İade Ediliyor: İşlem ücreti, vatandaşların dolandırıcılara karşı korunması ve birikimlerini kaybetmemesi için oldukça düşük tutulmuş ve işlem yapılmadığı takdirde geri iade edilmektedir.

Borsa İstanbul Dünya Endekslerini Geride Bırakarak Rekor Kırdı! Peki Devamı Gelecek Mi? Borsa İstanbul Dünya Endekslerini Geride Bırakarak Rekor Kırdı! Peki Devamı Gelecek Mi?

Riskler Azaltılıyor

Sahte para kullanımı veya paranın çalınması gibi riskler bu sistemle ortadan kalkmaktadır. Devir sırasında para, tapu tescil işlemi gerçekleşmeden önce bankaya aktarıldığı için, herhangi bir tarafın işlemi tamamlamama riski bulunmamaktadır.

Kredi Kullanımında Güvence

Kredi kullanarak ev alan vatandaşlar da bu sistemden faydalanabilirler. Bankalar, kredi tutarını alıcıya aktarırken, geri kalan miktarı devir sonrasında satıcının hesabına yatırmaktadır.