Bir seneyi aşkın devam eden Ukrayna ve Rusya Savaşı tahıl sevkiyatı konusunda ciddi sorunlar oluşturmuş, büyük tahıl ihracatçısı olan Ukrayna'nın tahıllarını satamaz duruma gelmesine neden olmuştu. Buna çözüm bulmak için Türkiye arabulucu rolüne üstlenmiş ve iki savaşan devleti aynı masaya oturtup bir ortak zemine gelmelerini sağlamıştı.

Zaman zaman gerilimler yaşansa da Türkiye bu konuda büyük görev üstlenip iki savaşan devleti ikna ederek tahıl sevkiyatının sağlanması konusunda büyük rol oynamıştı.

Tahıl sevkiyatı koridorunun süresi dolmasına yakın bir daha karar yenilenmiş oldu. Rus tarafı, tahıl sevkiyatı koridorunun 60 gün daha uzatıldığını kabul ettiğini açıkladı.

İsviçre'nin Cenevre şehrindeki Birleşmiş Milletler'in merkezinde BM ile Rus yetkililer antlaşma için masaya oturdular. Toplantı sonrası antlaşma 60 gün daha uzatıldı.

Rus Dışişleri Bakanı Verşinin şöyle konuştu:  "Az önce Rusya Dışişleri Bakanlığı olarak, Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths başkanlığındaki BM heyetiyle istişarelerin yeni turunu gerçekleştirdik" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı varılan uzlaşıdan memnun olduğunu açıklayarak yaptıkları açıklamada şunları da aktarıldı: "Bununla birlikte, tahıl girişiminin bugüne kadar koordinasyon içerisinde başarıyla sürdürülen faaliyetlerinin devam etmesi, tarafların talepleri de dikkate alınarak, anlaşmaya uygun şekilde uzatılması için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Sayın Bakanımız, muhataplarıyla ve ilgili makamlar da kendi aralarında görüşmelere ve koordinasyona devam etmektedir. Söz konusu görüşmelerde taraflara, dünya genelinde insanlığa olumlu etkisi olan ve tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla çözülebileceğini kanıtlayan bu girişimin devam etmesinin önemi hatırlatılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edecektir."