Tüm öğretmenlerin ek ders ücretleri girilen ders sayısına göre değişiklik gösteriyor. 2022 Yılında ise ders başına alınan ücretin ne kadar olacağı, öğretmenler arasında merak edilen konulardan birisi.

Sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler belirli bir ders saatine girmekle yükümlüdür. Alınan maaş bu ders sayısına uygun olarak belirlenmektedir. Ancak bazı durumlarda öğretmenler vermeleri gereken ders saati sayısından fazla ders vermek durumunda kalabilmektedirler. Bu durumda öğretmenler ek ders saati ücreti almaktadırlar.

Kimler Ek Ders Ücreti Alır?

Öğretmenler haftada 15 saat ders vermekle yükümlüdürler. Aldıkları aylık maaş haftalık verilen 15 saat ders üzerinden hesaplanmaktadır. Fakat bazı durumlarda daha fazla derse girebilmektedirler. 15 saatin üzerinde derse giren öğretmenlere ek ders ücreti ödenmektedir. Ek ders ücretleri sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler arasında farklılık göstermektedir. Ayrıca yıllık her yıl enflasyon rakamları dikkate alınarak belirlenmektedir.

Ek Ders Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Ek ders ücreti haftalık 15 saatin üzerinde ders veren sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler için hesaplanmaktadır. Alınacak ders ücreti toplam verilen ders sayısından 15 saat dersin çıkarılmasıyla bulunur. Her 10 saat ek ders verildiğinde ekstra 1 saat eklenmektedir. Bu saat ise dersin programlanma süreci için eklenmektedir. Örneğin 9-20 saat ek derse giren öğretmen için 1 saat ek ders eklenir.

Haftalık 25 saat ek derse giren öğretmenin ek ders ücreti şu şekilde hesaplanmaktadır;

25-15=10 saat ek ders

10 saat ek ders için ekstra 1 saat ek ders eklenmektedir. Yani toplamda 11 saat ek derse girmiş olarak sayılmaktadır.

Öğretmenler sorumlu tutuldukları sınıf için de 2 saat ek ders ücreti almaktadır. Ek ders ücreti sözleşmeli öğretmen ve kadrolu öğretmenler arasında farklılık göstermektedir.