Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, BioNTech aşısının kalp krizine yol açtığı iddia edilen davalara karşı çıktı. Aşının kalp krizi yapmadığını ve kalıcı bir etkisi olmadığını vurgulayan Ceyhan, aşı hakkında yapılan yanıltıcı ifadeleri "yalan" olarak nitelendirdi.

Aşı Olmayanlarda Yan Etki Riski Daha Yüksek

Ceyhan, TELE 1 yayınında BioNTech aşısının yan etki oluşturmadığını tekrar belirtti. Eğer aşı bu tür etkilere neden oluyorsa, aşılanan bireylerde bu hastalıkları ve ölümleri daha fazla görmemiz gerektiğini dile getirdi.

Uzman, yaptığı açıklamada, "Aşılılarla aşısızlar karşılaştırıldığında bahsedilen etkilerin aşısızlarda daha sık olduğunu gösteriyor. Bu araştırmalar çok sayıda katılımcıyla yapıldı. Bu araştırmalara göre kalp hastalıkları Kovid geçiren ya da geçirmeyen aşısızlarda aşılılara göre 44 kat daha fazla. Demek ki aşı 44 kat korumuş. İkincisi otoimmün hastalıklar aşısızlar 7 kat daha fazla. Ölüm vakaları da aşısızlar arasında 10 kat daha fazla. Bu konuda algımız biraz fazla hassaslaştı” şeklinde ifade etti.

Yeni Pandemi Uyarısı: En Büyük Risk Grip

Prof. Dr. Ceyhan, bir başka salgının kapıda olduğunu belirtti, ancak bu sefer en büyük riskin grip olduğunu söyledi. Uzakdoğu Asya'da özellikle hayvandan insana bulaşan grip, kolaylıkla mutasyona uğrayabilir ve Covid-19'dan çok daha büyük bir felaket yaratabilir.

Ceyhan, Covid-19 aşısının önemini vurgulayarak, "Bir vaka halsizlik, kolunda şişiklik hissetti diye mahkemeye gitti oysa dünyada 200 bin kişi öldü resmi rakamlara göre. Hiç ondan bahsedilmiyor sanki bu aşılar ortada hiçbir şey yokken üretilmiş gibi gösteriliyor. Adı üstünde pandemi aşısı ve 15-20 milyon insanın hayatını kurtardı” dedi.

Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı

Her ne kadar bazıları aşıların yan etkilerinden şüphe duysa da, sağlık uzmanları ve bilim insanları, aşıların özellikle Covid-19 gibi ölümcül salgınlar karşısında hayati bir savunma hattı olduğunu vurguluyor.