1 Mart itibarıyla sıfır otomobillere yapılan yüzde 3 ila 7 arasındaki zam, vatandaşları ikinci el araçlara yöneltti ve oto pazarlarında hareketlilik sağladı. Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, döviz kurlarındaki artış ve 2024 model araçların piyasaya sürülmesiyle birlikte, sıfır araç fiyatları güncellendi. Zam sonrasında, 2 milyon liraya kadar olan sıfır otomobillerin fiyatları 80 ile 120 bin lira arasında artış gösterdi. Bu durum, tüketicilerin ikinci el araçlara yönelmesine neden oldu.

Galerici Yaşar Örnek, son altı ayda ikinci el pazarında durgunluk yaşandığını ancak zam sonrası talebin arttığını belirtti. Örnek, mayıs-haziran aylarında ikinci el araçlarda da zam beklendiğini ifade etti.

Dizel otomatik araçların özellikle C sınıfında yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Örnek, akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle benzinli araçlara olan talebin azaldığını belirtti. Sektörde genel bir eğilimin olduğunu belirten Örnek, en çok satılan araç türlerinin öncelikle tercih edildiğini, sonrasında ise talebin diğer araç tiplerine kaydığını söyledi.

Turkcell'in yeni yönetim kurulu belli oldu Turkcell'in yeni yönetim kurulu belli oldu

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışlarının 2023'te rekor kırdığını belirten sektör temsilcileri, 2024'ün de bu ivmeyi sürdürdüğünü ve mart ayı itibarıyla sıfır araç satışlarında bir gevşeme beklediklerini ifade ettiler. Yılın toplam satış tahminlerinin 700-800 bin civarında olduğu belirtildi.

Çimento Maliyetleri ve İnşaat Sektörüne Yansımaları

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, inşaat sektöründeki beton maliyetinin yüzde 3 ila 5 arasında olduğunu belirtti. Bir inşaatta kullanılan beton maliyetinin üçte birinin çimentodan oluştuğunu söyleyen Yücelik, 5 milyon liralık bir evde çimento maliyetinin en fazla 50 bin lira olduğunu açıkladı. Yücelik, bu maliyetlerin inşaat sektöründe çimento fiyatlarındaki artışların etkisini gösterdiğini ifade etti.