Borsa İstanbul, 2023 yılı boyunca enflasyona karşı yatırımcısını koruyamadı ve sadece yüzde 36 değer kazanırken, genel seçimlerin ardından başlayan ralli eylül ayına kadar devam ederek yüzde 80'in üzerinde bir kazanç sağladı. Dolar/TL ise, 28 Mayıs 2023'te Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmasından temmuz ayı ortalarına kadar güçlü bir şekilde yükseldi ve yüzde 35 primli seyretti; ardından da kademeli bir artış trendine girdi ve 2023 boyunca TL karşısında yüzde 58 değer kazandı.

Borsada yaklaşık 4 ay süren düşüş trendi, ocak ayının başından itibaren yükselişe dönerek, BIST100 endeksi 26 Şubat'ta 9450 puana ulaşarak rekor üzerine rekor kırdı. Dolar/TL tarafında ise, son dönemde dolara talebin artmasıyla birlikte yükseliş ivme kazandı ve aylık ortalama primli seyir yüzde 2'lerden yüzde 3,5 seviyelerine çıktı. Geçtiğimiz salı günü, vatandaşın döviz talebinin dijitalden fiziki dolara kaymasıyla bankalararası piyasa ile Kapalıçarşı arasındaki kur makası yüzde 5'lere kadar çıktı, daha sonra ise yüzde 2'ye geriledi. Bu durum, 2023 yılındaki genel seçim döneminde yaşanan yüzde 10'lara kadar açılan kur makasını hatırlattı.

Gözler seçim sonrası ekonomi politikalarında olacak. Mart sonunda yapılacak yerel seçim sonuçları, önceki yerel seçimlerden farklı olarak, 2023'teki genel seçim sonrasında uygulanmaya başlanan para politikası ve yeni ekonomi yönetiminde olası bir değişikliğe işaret edebilir. Uzmanlar, sıkı para politikasında ve/veya ekonomi yönetiminde bir değişiklik olması halinde, piyasalarda oynaklık yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, yabancı yatırımcının da seçim sonrasındaki yol haritasını yakından takip edeceği; izlenen politikaların devam etmesi halinde, ülkeye yabancı girişlerinin hızlanabileceği tahmin ediliyor.

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, yerel seçimlerin önemine rağmen özellikle İstanbul seçiminin son derece kritik olduğunu belirtiyor. Murat Kurum'un seçimi kaybetmesi durumunda, mevcut politikanın devam edip etmeyeceği ve bu politikayı uygulayanların görevlerinin devam edip etmeyeceği konusundaki belirsizlik, yerli ve yabancı yatırımcıları bekleyip görmeye yönlendiriyor gibi görünüyor.

Bir milletvekili istifa etti! Ak Parti'ye geçecek iddiası... Bir milletvekili istifa etti! Ak Parti'ye geçecek iddiası...

9400-9450 seviyelerinin önemli bir direnç olduğunu ifade eden Yılmaz, borsanın bu seviyelere ulaşmasıyla birlikte makul düzeltme hareketlerinin başladığını dile getiriyor. İlk etapta 8800 puana tutunma çabası olduğunu belirten Yılmaz, satış baskısının devam etmesi durumunda 8450-8500 seviyelerine geri çekilme olabileceğini söylüyor.

Son günlerde özellikle bireysel yatırımcının döviz talebinde artış yaşandığını vurgulayan Yılmaz, Merkez Bankası'nın bankaların alış-satış kurları arasındaki makası açmasını istediğine dair söylentilerin olduğunu belirtiyor. Özetle, ne döviz ne de borsa tarafında ani bir hareket beklemeyen Yılmaz, seçim sonuçlarına bağlı olarak mevcut kadronun ve politikaların devam etme beklentisinin güçlenmesi ve piyasaların ikna edilmesi halinde yabancı ilgisinin yeniden artabileceğini ve bunun borsa için olumlu olacağını düşünüyor.