Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gündüz kuşağı programları ve dizilere yönelik sert açıklamalarda bulundu. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen "SUBÜ Konuşmaları" etkinliğine katılan Şahin, RTÜK'ün işleyişi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

"Artık Bunu Kaldıracak Durumumuz Yok"

Gündüz kuşağı programlarına ilişkin olarak Şahin, RTÜK'ün bu konuda son raddeye geldiğini belirtti. "Ya kendilerine gelecekler veyahut da biz gereğini yapacağız. Dizilerle ilgiliyse zaten gereğini yapıyoruz," diyerek, bu programların toplumsal değerleri zedelediğine dikkat çekti.

RTÜK'ün cezai işlemlerinin demokratik bir ortamda, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde alındığını belirten Şahin, Türkiye'nin iletişim mevzuatının Avrupa ve ABD gibi ülkelerden daha ileri olduğunu vurguladı. Şahin, RTÜK'ün ceza veren bir kuruluş olması nedeniyle sosyal medyada eleştirildiğini, ancak bu cezaların yasal zorunluluklar çerçevesinde uygulandığını ifade etti.

Ana haber bültenlerinde yer alan şiddet içerikli haberlere de değinen Şahin, bu tür içeriklere yaş sınırlaması getireceklerini açıkladı. "+18, +13" gibi uyarı işaretleri konulacağını belirten Şahin, bu uygulamanın Cumhurbaşkanlığı'na sunulduğunu ve Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini söyledi.

Gündüz kuşağı programlarının en çok reyting alan ve para kazandıran programlar olduğunu belirten Şahin, bu programların toplumsal eğitimi ve bilinci artırmak yerine çoğu zaman istismara açık konulara yöneldiğini ifade etti. "Yapımcılarımız buna 2-3 ay uyuyor, daha sonra yine tabiri yerindeyse zıvanadan çıkıyor," diyen Şahin, bu durumun izleyici talepleri ve reyting baskısı ile alakalı olduğunu belirtti.

Bayramda Yıllık İzin Hesabı: İşçilerin Hakları Neler? Bayramda Yıllık İzin Hesabı: İşçilerin Hakları Neler?

RTÜK'ün gündüz kuşağı programlarına ve dizilere sıkça ceza verdiğini, ancak bu cezaların yapımcıları durdurmakta yeterli olmadığını belirten Şahin, izleyicilerin de bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. "İzleyici de görevini yapacak. İzlemesin, izletmeyelim, bilinçlendirelim," dedi.