İstanbul merkezli operasyonun Uşak ayağında el konulan dijital materyallere ilişkin ön inceleme raporu tamamlandı. Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, Özkan Yalım’a ait işletmelerden toplanan 52 dijital materyal üzerinde yapılan ilk teknik analizlerin dosyaya girdiği belirtildi.
Soruşturmanın, yalnızca mali kayıtlarla sınırlı kalmadığı, dijital materyaller üzerinden de derinleştirildiği görüldü. Özellikle otel ve eğlence işletmelerinden alınan cihazların içeriği, dosyanın yeni başlıklarını oluşturdu.

Adli bilişim raporunda 254 müstehcen görsel tespit edildi
Adli bilişim uzmanlarının “Magnet Axiom Examine” programıyla yaptığı incelemelerde, dijital materyallerin içeriğinin tek tek raporlandığı belirtildi. Teknik analizlere göre, işletmede kullanılan HP marka dizüstü bilgisayarda, silinmiş alanlar dahil olmak üzere toplam 254 müstehcen görsel tespit edildi.
Dosyada yer alan bu tespit, soruşturmanın en dikkat çeken başlıklarından biri oldu. İncelemelerin yalnızca açık dosyalarla sınırlı kalmadığı, silinmiş verilerin de teknik yöntemlerle değerlendirildiği ifade edildi.

Otel odasında çekildiği değerlendirilen fotoğraf rapora girdi
Soruşturma kapsamında Yalım Garden Otel’in muhasebe bilgisayarından çıkan bir fotoğrafın ayrıca değerlendirildiği aktarıldı. İnternetten indirilen görsellerden farklı olarak, bir otel odasında çekildiği değerlendirilen ve başında havlu sarılı çıplak bir kadının arkadan görüntülendiği fotoğrafın, gerçek bir kişiye ait olduğu yönünde rapor hazırlandığı belirtildi.

Bu bulgunun, dosyanın en hassas bölümlerinden biri olarak öne çıktığı kaydedildi. Dijital materyallerde yer alan içeriklerin niteliği, soruşturmanın kapsamını daha da genişleten unsurlar arasında yer aldı.

Belediye kadrosundaki 13 personelin şirketlerde çalıştığı iddia edildi
Soruşturmada yalnızca dijital veriler değil, SGK ve muhasebe kayıtları da incelendi. Elde edilen verilere göre, Özkan Yalım’a ait 4 işletmede çalışan 13 personelin, aynı zamanda Uşak Belediyesi kadrosunda göründüğü belirlendi.
Bu kişilerin maaşlarının belediye bütçesinden ödendiği, ancak fiilen Yalım’a ait şirketlerde hizmet verdiklerinin tespit edildiği öne sürüldü. Ayrıca bazı dönemlerde aynı personelin hem belediye hem de şirket üzerinden çift sigortalı gösterildiği ve bu durumun kamu zararına yol açtığı iddia edildi.

Bozuk harddiskler kriminal incelemeye gönderildi
Soruşturmanın devam eden bölümünde, Yalım Garden Otel ve Jolly Joker gibi işletmelerden alınan 3 adet harddiskin bozuk olduğu tespit edildi. Bu nedenle söz konusu harddisklerin kriminal incelemeye gönderilmesine karar verildiği bildirildi.
Bu gelişme, dijital çözümleme sürecinin henüz tamamlanmadığını ortaya koydu. Teknik olarak erişilemeyen verilerin kriminal yöntemlerle yeniden incelenmesinin soruşturmada yeni deliller doğurabileceği değerlendiriliyor.

Kamera kayıt cihazlarının çözümleme işlemi sürüyor
Öte yandan, soruşturma kapsamında ele geçirilen 3 adet yüksek hacimli kamera kayıt cihazı üzerinde de çalışmaların sürdüğü belirtildi. Bu cihazlar için imaj alma ve çözümleme işlemlerinin devam ettiği aktarıldı.
Dosyada, bu kayıtlardan elde edilecek görüntülerin rüşvet ve usulsüzlük iddialarını somutlaştırabileceği değerlendirmesine yer verildi. Böylece soruşturmada kamera kayıtlarının da belirleyici deliller arasında yer alabileceği ifade edildi.

Dosyada rüşvet ve dolandırıcılık iddiaları öne çıktı
Savcılık tarafından hazırlanan son raporlarda, dosyanın yalnızca bir yolsuzluk soruşturması olarak görülmediği belirtildi. İddiaların, “rüşvet” ve “kamu kurumlarını araç olarak kullanarak dolandırıcılık” suçları bakımından da teknik delillerle desteklendiği ifade edildi.
Bu çerçevede, belediye imkanlarının kişisel ticari yapılar için kullanıldığı yönündeki iddiaların dosyanın ana eksenlerinden biri haline geldiği kaydedildi. Soruşturma ilerledikçe hem dijital hem de mali verilerin birlikte değerlendirildiği görüldü.

Kapsamlı iddianame hazırlığı gündemde
Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada dijital çözümleme sürecinin tamamlanmasının ardından kapsamlı bir iddianame hazırlanmasının beklendiği belirtildi. Özellikle bozuk harddiskler ve kamera kayıt cihazlarından çıkacak sonuçların, dosyanın yönünü etkileyebileceği ifade edildi.






