ÖTV ve KDV artışlarının enflasyon üzerindeki etkileri gündemde. Ekonomistler, temmuz ayında tüketici fiyatlarının aylık yüzde 10 civarında artmasını bekliyor ve yılsonu TÜFE tahminlerini yukarı yönlü revize ediyorlar.

Bakan Şimşek'ten Avrupa Birliği Hakkında Açıklama! "İlişkilerimizde Değişime Gidiyoruz" Bakan Şimşek'ten Avrupa Birliği Hakkında Açıklama! "İlişkilerimizde Değişime Gidiyoruz"

Akaryakıt ve diğer ürünlerde yapılan ÖTV ve KDV artışları, maliyetlerin yükselmesine ve dolayısıyla enflasyonda artışa neden oluyor. Ekonomistler, yıl sonu TÜFE tahminlerini yüzde 60'a doğru revize ederken, temmuz ve ağustos aylarında sert bir enflasyon yükselişi bekliyorlar.

Yapılan hesaplamalara göre, Temmuz ayı TÜFE'sinin yüzde 9 ila yüzde 11,5 arasında artabileceği öngörülüyor. Özellikle akaryakıttaki artışın ay ortasında gerçekleşmesi nedeniyle etkisinin Ağustos'a da sarkacağı belirtiliyor.

Hükümet, seçim öncesi uygulanan ekonomi politikalarının sonuçları ve artan maliyetler karşısında gelir artırıcı önlemler almaya devam ediyor. Vergi artışlarıyla birlikte TÜFE'nin yıl sonuna doğru yüzde 50'nin üzerine çıkması bekleniyor.

Bankacılar, kur, faizler ve vergilerdeki artışların sürpriz olmadığını ve bu durumu seçim öncesi politikaların ve artan harcamaların sonucu olarak değerlendiriyor. ÖTV artışıyla bütçe gelirlerinde aylık 20 milyar lira, yılın geri kalanında yaklaşık 100 milyar lira ve gelecek yıl 250 milyar lira artış bekleniyor.

Bir bankanın hazine müdürü, “Bütçe için hesapmalarımız deprem sonrası mali disiplini sağlayacak adımların büyük ölçüde atıldığı yönünde” dedi. Aynı bankacı seçim öncesi bütçeye sadece harcama artırıcı adımlar atıldığını bu adımlarla depmrem sonrası 2024 için bütçe disiplinin yatırımcıların soru işareti olmaktan çıkarılmasının amaçlandığını söyledi.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi