ÖTV muafiyetinde yeni düzenlemeler

Yeni vergi paketinde, engelli bireyler için sağlanan ÖTV muafiyetine yönelik önemli değişiklikler yer alıyor. Türkiye'de 2024 yılı için hesaplanan ÖTV ve diğer vergiler dahil satış bedeli 1 milyon 591 bin TL'nin altında olan binek otomobiller, engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olanlar için 5 yılda bir kez olmak üzere ÖTV'den muaf tutuluyor. Ancak bu istisnadan yararlanma süresi, yeni düzenlemeyle 10 yıla çıkarılıyor.

Veraset yoluyla intikalde yeni vergi yükümlülüğü

ÖTV muafiyeti kapsamında olan taşıtların veraset yoluyla mirasçılara intikali durumunda, bu vergiler mirasçılar tarafından ödenecek. Bu düzenleme, mirasçılar için ek bir vergi yükümlülüğü getiriyor.

MİT'ten PKK'ya TUSAŞ Harekatı MİT'ten PKK'ya TUSAŞ Harekatı

Engelli araç istisnası ve vergi kaybı

Hazine çalışmasına göre, engelli araç istisnası nedeniyle vazgeçilen ÖTV tutarı 2024'te 54,8 milyar TL, KDV tutarı ise 10,9 milyar TL olacak. Yılın ilk 5 ayında satılan araçların yaklaşık yüzde 30'u bu kapsamda satıldı.

Otomotiv gazetecisinden açıklama

Otomotiv Gazetecisi Emre Özpeynirci, yeni vergi paketindeki bu değişiklikleri 3 ay önce gündeme getirmişti. Özpeynirci, X hesabından yaptığı paylaşımda, ÖTV muafiyetli araçların satış süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılabileceğini belirtmişti. Özpeynirci paylaşımında, "Mart sonunda olabileceğini aktarmıştım. Taslak aşamasındaki yeni vergi paketinde ÖTV muafiyetli otomobil alma istisnasından yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkartılması ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi öngörülüyor." ifadelerine yer verdi.

Kararın uygulanma süreci

İptal edilen bazı kurallar, Resmî Gazete’de yayımlanmasından itibaren dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.

Önceden ÖTV muafiyetli araç satın alanlar etkilenecek mi?

Paketin detayları henüz belli olmadı. Ancak, geçmişte ÖTV muafiyetli araç alanların bu durumdan etkilenmemesi bekleniyor.