2024 model araçların piyasaya sürülmesine kısa bir süre kala, bayiler mevcut araç stoklarını azaltmak için fiyatları düşürme yoluna gitti. Bu durum, liste fiyatlarında önemli bir düşüşe neden oldu. Ancak 2023 model araçların fiyatlarının yılın ilk aylarında artacağı ve 2024 modellerin de yeni yıl maliyetleriyle ortalama yüzde 3 daha yüksek fiyatlardan satılacağı öngörülüyor.

Stokları Eritmek İçin Yapılan Kampanyalar

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Görkem Konu'ya göre, otomotiv sektöründe yatırım aracı olma özelliğinin azalması ve distribütörlerin artan stokları, fiyat indirimlerine yol açtı. Yapılan indirimler, sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında düşüşe sebep oldu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Yeni Anayasa İçin Tarih Verdi! Beklenenden de Yakın TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Yeni Anayasa İçin Tarih Verdi! Beklenenden de Yakın

Distribütörlerin İndirim Yapma Kapasitesi

Pandemi sürecindeki arz-talep dengesizliği fiyat artışına yol açtı. Görkem Konu, distribütörlerin yaptığı yüzde 20-25'lik indirimlerin, onların ciddi kar marjları fedakarlığı yaparak araçları normal maliyet rakamlarında sattığını gösterdiğini belirtti.

Stoktaki Araçlar Bittiğinde Ne Olacak?

Görkem Konu, mevcut durumun genel ekonomik durağanlıkla da bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Nakit değerinin yüksekliği ve stoklardaki araçların tüketilmesi gerekliliği, şu anda araçların en düşük fiyatlarla satılmasına neden oluyor. Ancak stoklardaki araçlar bittiğinde, yeni araçların yeni maliyetlerle piyasaya sürüleceği bekleniyor.

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, Türkiye'nin jeopolitik konumunun fiyatlar üzerindeki etkisine ve döviz kurlarının rolüne değindi. Ayrıca, araç bulunurluğunun artmasıyla ikinci el piyasasının da etkileneceğini vurguladı.

Yetkili Bayilerde İndirim Trendi

Yetkili bayi satış müdürü İsmail Kayacan, yaklaşık 2 aydır süren indirimlerin ve yıl sonu avantajlarının, Ocak ayından sonra sona ereceğini belirtti. Stoklardaki araçlarda fiyat artışının beklendiğini ve 2024 model araçların Şubat, Mart aylarında satışa çıkacağını ifade etti.