İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği finansmanıyla hayata geçirdiği İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı'nın ikinci aşamasına geçiyor. Bu proje, kent merkezlerinde otomobil kullanımını azaltmayı, karbon salınımını düşürmeyi ve hava kalitesini artırmayı hedefliyor. Plan, düşük salım bölgeleri, deniz ulaşım ağının geliştirilmesi, güvenli yaya ve bisiklet yolları, ve "otobüs öncelikli şerit" uygulamalarını içeriyor.

Yaklaşık 5.55 milyon Euro'luk bütçe, 30 aylık bir süre içinde kullanılacak. Bu bütçenin yüzde 85'i AB Komisyonu tarafından, yüzde 15'i ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Tarihi Yarımada, Kadıköy ve Beyoğlu gibi merkezi bölgelerde otomobil kullanımını azaltmak için çeşitli önlemler alınacak. Proje, özel otomobillerin belirli bölgelere ücretli girişini içeriyor.

MİT'ten çocuklara sosyal medya uyarısı MİT'ten çocuklara sosyal medya uyarısı

Ayrıca, yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde otomobil kullanımını ve trafik hızını azaltıcı önlemler planlanıyor. Deniz ulaşımının payını artırmak amacıyla toplu taşımada düzenlemeler yapılacak ve kıyı ilçelerde iskelelere erişimi artırmak için pilot çalışmalar gerçekleştirilecek. Yürüme ve bisiklet gibi aktif ulaşım türlerini teşvik etmek üzere yollar düzenlenecek, yayalaşmış alanlar oluşturulacak.

Toplu taşımayı teşvik etmek adına "otobüs öncelikli şeritler" ve "Sağlıklı Sokaklar" gibi uygulamaların fizibilite çalışmaları yapılacak. Ayrıca, beklenen İstanbul depremi ve iklim değişikliği kaynaklı seller gibi afetlere karşı dirençli kentsel ulaşımın tesisi için yol haritaları oluşturulacak.