Son aylarda, birçok alanda olduğu gibi otomotiv sektöründe de durgunluk yaşanmaya başladı. Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında alınan çeşitli ekonomik tedbirler, kısıtlama kararlarıyla birlikte sıfır araba satışlarında önemli bir düşüş yaratı. Ancak bu durum, otomobil almak isteyenleri sevince boğdu. Zira otomobil bayileri, yıl sonuna yaklaşırken satış hedeflerini tutturabilmek adına, potansiyel alıcılara sundukları avantajlarda cömertliğe başvuruyor.

CHP belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi yayınlayacak CHP belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi yayınlayacak

Ağızları sulandıran indirim ve kredi kampanyaları

Bazı markaların bayileri, sıfır araba alacaklara tam 180 bin TL’ye varan indirimler sunuyor. Gleen'in yapmış olduğu bir açıklamada, bu tarz rakamların gündeme geldiği ve tüketicinin cebini rahatlatacağı belirtiliyor.

Ek olarak, taşıt şirketlerinin, 200 bin TL'ye kadar %0 faizli kredi kampanyalarını ve yüzde 1'in altında faizle 300 bin liraya kadar kredi olanağını devreye aldığı görülüyor. Ayrıca, takas desteği ile birlikte araba fiyatlarının daha da makul seviyelere çekildiği gözleniyor.

Peki bu kampanyalar ne anlama geliyor?

Yapılan indirimler ve avantajlı kredi kampanyaları, otomobil sahibi olmayı hayal eden birçok kişi için eşsiz bir fırsat sunuyor. Uzunca bir süredir otomobil piyasasındaki yüksek fiyatlar ve ekonomik belirsizlikler sebebiyle alım gücü düşen tüketiciler için bu dönem, adeta bir ‘araba alım şenliği’ olarak değerlendirilebilir.

Uzmanlardan yatırım uyarısı

Ekonomi uzmanları ise bu tarz indirim ve kampanya dönemlerinde tüketicileri uyarıyor. Bütçenizi zorlayacak ve uzun vadeli borç altına sokacak kampanyalardan kaçınmanız gerektiğinin altını çiziyorlar. Zira ekonomik belirsizliklerin sürdüğü dönemlerde bu tür yatırımlar, ilerleyen zamanlarda tüketicileri zor durumda bırakabilir.