Önlisans veya lisans programına yerleşemeyen adayların ek tercihleri bekliyor. Üniversite kayıtları devam ederken YKS ek tercih hakları için aramalar da devam ediyor. ÖSYM duyuru sayfasını sık sık ziyaret eden adaylar YKS ek tercih kılavuzunun yayınlanıp yayınlanmadığını sorguluyor. Ek tecihler üniversite boş kontenjanlar listesine göre yapılacak.  Peki, ÖSYM ek tercih kılavuzu 2022 yayınlandı mı, YKS ek tercih ne zaman?

YKS EK TERCİHLER NE ZAMAN, ÖSYM EK TERCİH KILAVUZU 2022 YAYINLANDI MI?

ÖSYM üniversite ek tercih tarihleri henüz belli olmadı.

Geçtiğimiz yıl 31 Ağustos'ta açıklanan tercih sonuçlarının ardından ek tercihler 20-23 Eylül tarihleri arasında alınmıştı.

YKS ek tercih ÖSYM başvurularının üniversite kayıtlarının tamamlaması ardından alınması bekleniyor.

YKS 2. tercih kılavuzu da henüz yayınlanmadı.

ÖSYM EK TERCİH NASIL YAPILIR?

Adaylar, tercihlerini bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak elektronik ortamda yapabilecek.


YKS ek yerleştirme için YKS boş kontenjanlar listesi dikkate alınacak.

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2022-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır. Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

YKS EK TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?

Ek yerleştirme tercih ücreti 30,00 TL olarak belirlendi.

Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların, ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecektir. Yatırılan yerleştirme ücretleri her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir.


ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır.