Ağır enflasyon yükü altında eğitim öğretim yılına başlayan öğretmenler çaresiz. Gıda ve enerji fiyat artışlarının yanında özelikle İstanbul İzmir Ankara gibi büyük şehirlerdeki aşırı pahalı kira fiyatları öğretmenleri kara kara düşündürüyor. Nitekim son atamadaki puan dağılımına bakıldığı zaman yüksek puanlı öğretmenler ekonomik kaygılarla dünyanın en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul'u değil Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki illeri seçtikleri görülüyor. Büyük şehirlerde yaşayan bir çok öğretmen çözümü il dışı tayinlerde bulurken, il dışı tayini yapamayan öğretmenler ise çareyi özel ders, taksicilik gibi ek iş yapmakta buluyor.  
Hayat pahalılığı öğretmenleri ev arkadaşları ile eve çıkmayı zorluyor. Öğretmenler, bunca yıl okuyup çalışmaya başladıkları halde öğrenci hayatına döndüklerini ifade ediyorlar. 
Öte yandan öğretmenler özlük haklarını yeterince savunmadıkları gerekçesiyle sendikalara tepkili. Öğretmen maaşı halihazda 9.600 lira ile en düşük maaşlı devlet memurları arsında yer alıyor.