TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, gazetecilerle bir araya gelerek, İmralı’ya bir heyet gönderilmesi ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’la görüşülmesi ihtimaline ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, bu tür bir görüşmenin Türkiye’nin mevcut yasal çerçevesi içinde mümkün olabileceğini belirterek, “Eğer Meclis ve siyasi partiler mutabık kalırsa, yasal sınırlar içinde böyle bir adım atılabilir” dedi. Ancak Öcalan’ın Meclis’e gelmesi ya da DEM Parti grubuna başkanlık etmesiyle ilgili iddialara net bir yanıt vererek, “Hayır, bu kesinlikle gündemimizde yok. Böyle bir konu Meclis’in ya da komisyonun gündeminde bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.
Numan Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun çalışmalarına da değindi. Komisyonun 16. toplantısını tamamladığını ve önemli bir aşamaya geldiğini belirterek, “Zihnimden geçen takvim ekim sonuydu ancak süreç biraz gecikecek gibi görünüyor. Kasım sonuna doğru çalışmaların şekillenmesini bekliyoruz” dedi. Ayrıca, önümüzdeki hafta yapılacak toplantıya İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve MİT Başkanı’nın katılarak yürütülen adımlar hakkında bilgi vereceğini açıkladı.
"Terörsüz Türkiye" Süreci
Medya yöneticileriyle İstanbul Florya’da bir araya gelen Kurtulmuş, “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Bu sürecin bir “barış pazarlığı” değil, terör örgütünün silah bırakmasıyla başlayan bir dönemin Meclis tarafından dikkatle takip edilmesi olduğunu vurguladı. “Türkiye’de bu mesele Türkler ile Kürtler arasında bir barış süreci değil, devlete karşı silahlı mücadele yürüten örgütün silahsızlanma sürecidir” diyen Kurtulmuş, örgütle devlet arasında hiçbir şekilde pazarlık yürütülmediğini ifade etti.
"Bir Arabulucuya İhtiyaç Yok"
Numan Kurtulmuş, sürecin tamamen Türkiye’nin kendi dinamikleriyle yürütüldüğünü vurgulayarak, “Bir üçüncü göze ya da arabulucuya ihtiyaç yok. Türkiye, kendi siyasi olgunluğuyla bu süreci yönetebilir. TBMM’deki komisyon, bu sürecin en önemli ayaklarından biridir” dedi. Ayrıca, süreci baltalamak isteyen iç ve dış unsurlara karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
Numan Kurtulmuş, komisyonun bundan sonraki temel görevinin sürece ilişkin bir rapor hazırlamak olduğunu belirtti. Bu raporda, yapılan görüşmeler, ortaya çıkan fikirler ve TBMM Genel Kurulu’na sunulacak önerilerin yer alacağını söyledi. Örgütün silahları tamamen bıraktığının tespiti sürecin en kritik aşaması olduğunu ifade eden Kurtulmuş, “Bu tespiti biz değil, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Milli Savunma Bakanlığı yapacaktır. Bu doğrulandıktan sonra Meclis gerekli yasal düzenlemeleri gündemine alabilir” dedi.
"Komisyon Tavsiye Niteliğinde Kararlar Alıyor"
Kurtulmuş, komisyonun yapısına ilişkin yanlış algılara da değinerek, “Bu komisyon yasal veya anayasal değişiklik yapma yetkisine sahip değil. Tavsiye niteliğinde kararlar alır. Şimdiye kadar alınan kararların çoğu ittifakla kabul edildi. Nihai rapor da aynı şekilde Meclis’e gönderilecektir” açıklamasını yaptı.
Komisyonun kuruluşundan bu yana uyum içinde çalıştığını belirten Kurtulmuş, sürecin başarıyla tamamlanarak Meclis’e sunulmasını temenni etti. Bu çalışmaların Türkiye’nin “terörsüz bir geleceğe” doğru attığı en önemli adımlardan biri olduğunu vurguladı.




