HSBC Bankası ekonomistleri, yıl sonu dolar tahminini güncellendi. Ekonomistler, "Dolar/TL’nin yıl sonunda 29’a ve 2024’te 32’ye yükselebileceğini öngörüyoruz” diyerek tahminlerini açıkladı.

HSBC Bankası, yıl sonu için önceki dolar kuru tahmini 27 TL iken 2024 yılı için bu rakam 29 TL idi.

Banka analistleri Türk lirasının son dönemindeki istikrarının sağlanmasının önünde iki risk olduğunu açıkladı. Riskler şöyle sıralandı.

“1- Dış ticaret açığındaki keskin artış, makro dengelenme patikası hakkında şüphe uyandırıyor. Haziran ayında 5,2 milyar dolar ile nispeten küçük bir ticaret açığının ardından, temmuz ayında denge 12,4 milyar dolar açıkla önemli bir bozulma yaşandı.

Bu, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 daha yüksek ve pandemi sonrası ortalama aylık açığın oldukça üzerinde. Bu durum, turizm sezonunda bile beklenen iyileşmenin gelmeyebileceğine işaret ettiğinden kur için bir risk.

2. Enflasyon sürpriz yaparak temmuz ayında keskin bir şekilde hızlandı ve yıllık yüzde 47,8 ile beklentilerin üzerinde çıktı. Bu, enflasyonun yılı yüzde 60’ın üzerinde bitirebileceği anlamına geliyor.

Borsa yatırımcılarına flaş uyarı! 4 hisseye borsada yasak getirildi Borsa yatırımcılarına flaş uyarı! 4 hisseye borsada yasak getirildi

Döviz açısından bakıldığında, son enflasyon dinamiklerinin iki olumsuz sonucu var. Birincisi, reel faizler üzerindeki etki ve dolarizasyon riski. Enflasyonun keskin bir şekilde hızlanmasıyla birlikte, reel faizlerde düşüşün para birimi üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtmekte fayda var.

İkincisi, dünyanın pek çok yerinde enflasyon düşüşünün yaşandığı bir dönemde Türkiye’deki yüksek enflasyon TL’nin reel değeri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Bunun sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz.”