Nevşehir ilinde tarihi bir rüşvet skandalı patlak verdi. Avanos ilçesinde faaliyet gösteren bir noterlik üzerinden gerçekleştirilen usulsüz işlemlerle, kamunun tam 147 milyon lira zarara uğratıldığı ortaya çıktı. Polis ekipleri, araçların ilk tescilinde usulsüz bilgi girişleri yapıldığı ihbarını aldıktan sonra detaylı bir soruşturma başlattı.

Olayın ilk aşamasında, ilçe noterinin başka bir şehre tayin olmasının ardından eski Noter Başkâtibi İsmail Vural'ın noter vekilliğine getirildiği belirlendi. Soruşturma, Vural'ın daha önce aynı suçtan İstanbul'da soruşturma geçiren eski noter Mehmet Akıncızade ile iş birliği yaptığını ortaya çıkardı.

AK Parti'den Cumhurbaşkanı Erdoğan-Özel görüşmesinde 'boş koltuk' tartışmasına dair açıklama AK Parti'den Cumhurbaşkanı Erdoğan-Özel görüşmesinde 'boş koltuk' tartışmasına dair açıklama

İsmail Vural'ın, araç muayenesi yapılmadan araçlara rüşvet karşılığında usulsüz işlem yapılarak ruhsat düzenlediği, rüşvetin doğrudan ya da sigortacılar aracılığıyla başkâtibe gönderildiği tespit edildi. Usulsüz işlemlerin, Vural'ın Avanos Noter Başkâtibi olarak çalışmaya başlamasının ardından özellikle de Avanos Noter Vekili olarak görevlendirildiği Ağustos 2023'ten itibaren ciddi artış gösterdiği kaydedildi.

Öte yandan, eski noter Mehmet Akıncızade'nin sevgilisi Hicran Bilen ile birlikte Avanos'ta konakladığı, mesai bitiminden sonra paralel bir noter gibi Avanos Noterliği'ne giderek tescil bilgilerinde değişiklikler yaptıkları belirlendi.

Zanlıların yaptıkları usulsüz işlemler sonucunda kamuya 147 milyon lira zarar verildiği, araç sahiplerinin ödemekten kaçındığı miktarın 406 milyon, alınan rüşvet miktarının ise ortalama 225 milyon lira olduğu ifade edildi. Toplamda 500 milyon lirayı bulan bu vurgunla ilgili olarak Nevşehir polisi, 234 şüphelinin yakalanması için 76 ilde eşzamanlı operasyon gerçekleştirdi. İsmail Vural, Mehmet Akıncızade, Hicran Bilen ve diğer şüphelilerin adalet önüne çıkarılması bekleniyor.