İstanbul'da beklenen deprem riskine dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, son açıklamasında İstanbul'un uzatmaları oynadığını belirterek, depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin fay hatlarıyla dolu bir coğrafyada bulunduğunu hatırlatan Görür, depremlere karşı önlemlerin alınmasının can kayıplarını önleyebileceğini ifade etti.

Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur, Tarikatçı İddialarına Yanıt Verdi! "Kimlik Mi Göstereyim?" Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur, Tarikatçı İddialarına Yanıt Verdi! "Kimlik Mi Göstereyim?"

İstanbul'un risk altındaki bölgelerini açıklayan Görür, şu sözlerle devam etti: "İnsanlar elbette endişe edebilirler. Şimdi bu konuyu mümkün olduğunca uygun yerlerde, uygun şekilde dile getirmeye çalışıyoruz. Marmara Denizi ve Marmara Bölgesi, 1999 Gölcük Depremi'nden sonra tehdit altına girdi. O zamandan beri Marmara'ya ve İstanbul'a dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Yapılanlar doğru ancak yeterli değil. İstanbul'u planlı, programlı bir şekilde, devletiyle, belediyesiyle, vatandaşıyla, omuz omuza depreme hazırlamamız gerekiyor. Aksi halde çok üzüleceğiz demektir."

"Kentleri depreme hazırlamak sadece yapı stokuyla olmaz" diyen Görür, kentsel dönüşümün de deprem odaklı olması gerektiğini vurguladı. Alt yapı, yapı stoku, ekosistem, çevre ve ekonomiyi deprem dirençli hale getirmenin önemine değinen Görür, "Bir insanımız bile hayatını kaybetmesi bizim için önemlidir" dedi.

İSTANBUL'DA RİSKLİ BÖLGELER NERESİ?

6 Şubat 2023 depremlerinin 11 ilde bizim gördüğümüz can kaybından, mal kaybından çok daha fazlasını İstanbul depreminde kaybederiz.

2. Boğaz Köprüsü'nü düşünün, harita üzerinde onun yerini belirleyin ve ona paralel doğu-batı bir çizgi çizin, onun güneyinde kalan alanlar 1999 depreminde hissettiklerinden çok daha fazla katbekat hissedeceklerdir. Kuzeyinde kalan alanlar da daha az hissedeceklerdir. Bu çizgi bir anlamda hasar durumunu yansıtıyor olabilir.

Ve yine daha özelleştirirsek; Avrupa Yakası'nda zemin Anadolu Yakası'na oranla daha kötü olduğundan Avrupa Yakası daha fazla hasar görecektir. Asya Yakası göreceli daha az hasar görecektir. Özellikle her iki yakada da kıyıya yakın yerler, doldu alanları, kötü zemin yerleri, vadiler diğer yerlere oranla daha fazla hasar göreceklerdir.