İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman'da düzenlenen "Depreme Dirençli Kentler Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada depreme dayanıklı kentlerin inşa edilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Görür, Türkiye'nin deprem bölgesinde bulunduğunu ve depremlerin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Kendisinin ilk kez "Dirençli Kentler" terimini gündeme getirdiğini ifade eden Görür, günümüzde birçok siyasi figürün ve belediye başkan adayının depreme dirençli kentler vadettiğini söyledi.

Deprem konusunda uyarılarda da bulunan Görür, özellikle Doğu Anadolu Fayı'na dikkat çekti. Doğu Anadolu Fayı'nın zamanı geldiğinde büyük bir deprem üreteceğini ifade eden Görür, bu bölgedeki kentlerin depreme dayanıklı olması gerektiğini belirtti. Doğu Anadolu Fayı'nın kırıldığında ortaya çıkacak enerjinin büyük bir felakete neden olabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Görür, deprem bölgesinde yaşayan halkın depreme karşı hazırlıklı olmalarının önemine vurgu yaptı.

“DOĞU ANADOLU FAYINA DİKKAT”


Deprem konusunda uyarılarda bulunan Görür, şöyle konuştu:

Ali Koç'tan Mehmet Büyükekşi'ye Bylock göndermesi Ali Koç'tan Mehmet Büyükekşi'ye Bylock göndermesi

"Doğu Anadolu Fayı muhakkak zamanı geldiğinde depremi üretir. Bu bölge de sürekli olarak 7 ve 7'nin üzerinde depremlerle tahrip olmuştur. Deprem yaşayan bir kentin insanlarısınız. 'Deprem olacak mı?' demek, güneş doğacak mı, akşam olacak mı demek kadar abes bir şey. Adıyaman kendi depremini yaşamadı. Siz komşunun depremini duydunuz. O deprem nereden geldi? Doğu Anadolu Fayı kırıldığı için siz de yakın olduğunuz için onu duydunuz. Bu deprem olduğunda içindeki enerjinin yüzde 20'sini kırılmamış faylara veya komşu faylara transfer eder. Şimdi düşünün bu fay kırıldığı zaman tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına tek gelen bir enerjiyi açığa çıkardı. Muazzam bir enerji."