Saadet Partisi'nin TBMM Genel Kurulu'na getirdiği kamuya alımda mülakatların kaldırılmasına dair grup önerisi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

"Kendinden önce ‘mülakat gibi mülakat’ yapılmıyor muydu?"

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, TBMM Genel Kurulu'nda aldığı sözde Milli Eğitim Bakanlığındaki öğretmen atamalarında gündemden düşmeyen mülakat tartışmasında Bakan Yusuf Tekin'in sözlerinin altını çizerek:

Bakan Şimşek, Merkez Bankası'nın brüt rezervinin arttığını açıkladı Bakan Şimşek, Merkez Bankası'nın brüt rezervinin arttığını açıkladı

"Bütün mesele hakkaniyetsiz mülakat zilleti. Sayın Cumhurbaşkanı seçimden önce bir söz verdi değil mi? Geçen günlerde de, ‘söz verdiysek yaparız’ gibi bir ifade kullandı. Ancak Milli Eğitim Bakanı çıktı, ‘mülakat gibi mülakat yapacağız’ dedi. Kendinden önceki dönemleri yok sayan, eleştiren bir anlayışla kendinden önce ‘mülakat gibi mülakat’ yapılmıyor muydu? Gençlerin hakkı mı yeniyordu? Bu sözü sayın bakan söylemiş midir yoksa söyletilmiş midir? İyi polis kötü polis rolüne mi bürünülüyor? Bunu kamuoyunun takdirine sunuyorum." dedi.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş mülakatların kaldırılması ile ilgili grup önerisi hakkında söz alarak: “Ülkemizde kamuda işe alım sürecinde uzun yıllar süre gelen mülakat uygulaması özellikle AKP iktidarıyla amacının dışına çıkmış AKP’nin kamuda kadrolaşma aracına dönüşmüştür. Mülakat uygulaması bugün yasalarla örülen bir tezgahtan ibarettir. Nitekim bu tezgah ana hatlarıyla şöyle işlemektedir; önce ÖSYM’ye bilgiyi ölçmek amacıyla bir sınav yaptırılıyor adaylar en yüksek puanı alandan başlamak üzere sıralanıyor, alınacak personel sayısının iki üç katı aday mülakata çağrılıyor. Kadro sayısının iki üç katı aday çağrılıyor çünkü düşük puanlar almış yandaşları alabilmek için mülakata çağrılmaları gerekiyor. Sonuç olarak da büyük bir emekle okulunu bitirip sınavdan 90-95 puan almış ancak AKP’den torpilli kibar deyişle referansı olmayan liyakatli genç mülakattan elenirken 70 puanı zor alabilmiş referansı olan yandaş mülakatta başarılı sayılarak yani mülakat tezgahı kullanılarak devlet kadrolarına yerleştirilmektedir." dedi.