Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelecek yıl itibarıyla basit usulden gerçek usule geçecek mükellefler için belge temin sürecinde kolaylık sağlayan yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, 2026’dan itibaren basit usulde vergilendirilen mükellefler, düzenlemeleri gereken fatura ve perakende satış fişlerini bağlı bulundukları oda ve birliklerden temin edebilecek.

Ankara Valiliği: Sel ve su baskınına karşı tedbirli olun
Ankara Valiliği: Sel ve su baskınına karşı tedbirli olun
İçeriği Görüntüle

Cumhurbaşkanı Kararıyla, nüfusu 30 binin üzerindeki ilçeler ile büyükşehir belediyesi statüsündeki illerde belirli faaliyetlerde bulunan mükelleflerin 1 Ocak 2026’dan itibaren gerçek usulde vergilendirileceği açıklanmıştı. Buna göre; emtia imalatı ve alım-satımı, inşaat işleri, motorlu taşıt bakım-onarım, lokanta ve benzeri hizmet işletmeleri ile şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunanlar yeni sisteme geçecek.

Bakanlık, geçiş sürecinde gelen geri bildirimleri dikkate alarak mükelleflerin uyum maliyetlerini azaltmayı hedefledi. Halihazırda basit usule tabi mükellefler belgelerini oda ve birliklerden, gerçek usulde olanlar ise Bakanlık veya defterdarlıklar tarafından anlaşmalı matbaalardan temin ediyordu. Düzenleme ile bu süreç kolaylaştırılmış oldu.

Ayrıca, kullanılmakta olan eski belgelerin 2 Şubat 2026’ya kadar iptal ettirilmesi gerekiyor. Böylece mükellefler mevcut imkanlarını kullanmaya devam edebilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde de basit usulden gerçek usule geçecek mükelleflerin maliyetlerini azaltacak düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını ifade etmişti.