Milli Savunma Bakanlığı, Tuzla Piyade Okul Komutanlığı'nda yaşanan olaya ilişkin resmi bir açıklama yaptı. Açıklamada, olaya karışan ve Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilen personelin tamamının "Silahlı Kuvvetlerden Ayırma" kararı ile cezalandırıldığı belirtildi. Ayrıca, adli süreçten elde edilecek belge ve bilgilere göre diğer süreçlerin işletileceği vurgulandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cumhuriyetimizin kurucusu ve ebedi başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete irtihalinin 85'inci yıl dönümünde Piyade Okul Komutanlığı'nda yaşanan hadiseye ilişkin başlatılan idari soruşturma kapsamında, olaya karışan ve Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilen personel hakkında Kara Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliği hükümleri gereğince 'Silahlı Kuvvetlerden Ayırma' kararı verilmiştir.

Yusuf Tekin açıkladı: 2025'ten itibaren yıllık 6-8 bin arası atama yapılacak Yusuf Tekin açıkladı: 2025'ten itibaren yıllık 6-8 bin arası atama yapılacak

Hadiseye ilişkin adli süreçten elde edilecek belge ve bilgilere göre diğer süreçler işletilecektir. Önceliği müesses disiplini muhafaza etmek olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, temel değerlerini sarsacak, disipline aykırı ve askeri hiyerarşiyi bozan, bozabilecek hiçbir kişi, olay ve duruma müsamaha gösterilmeyeceğinden en ufak bir şüphe duyulmamalıdır."

Olay, 10 Kasım 2023'te Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 85'inci yıl dönümü töreninde bir öğrenci subayın yakasına takması gereken fotoğrafı takmaması üzerine öğrenciler arasında yaşanan tartışma sonrasında meydana gelmişti. Olayın ardından, disiplin soruşturması başlatılmış ve ilgili personel hakkında geçici görevden uzaklaştırma kararı alınmıştı. Kurul tarafından gerçekleştirilen idari tahkikat sonucunda, olaya karışan 7 askerin tamamına 'Silahlı Kuvvetlerden Ayırma' kararı verildiği açıklandı.