Türkiye'de uzun yıllardır uygulanan günde 8 saatlik çalışma günü ve haftada 48 saatlik çalışma süresi, değişen iş yapısı ve çalışma koşullarıyla birlikte gözden geçirilmeye başlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yeni düzenlemeler üzerinde çalıştığı bilinirken, çalışma saatlerinin kısaltılması konusu milyonlarca çalışanın merak ettiği bir soruyu beraberinde getiriyor: "Çalışma saatleri kısalırsa maaşlar da düşecek mi?"

Dev holdingden açıklama: İş var, çalıştıracak personel yok... Dev holdingden açıklama: İş var, çalıştıracak personel yok...

Bakanlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, sosyal güvenlik mevzuatının ve uygulamalarının, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve esnek çalışma modellerine uyumlu hale getirileceği ifade edildi. Ancak bu durum, çalışma saatlerinin kısaltılmasıyla birlikte maaşlarda da bir düşüş olup olmayacağına dair soruları beraberinde getirdi.

Çalışma saatlerinin azaltılması konusunda yapılan çalışmalar, haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 veya hatta 35 saate indirilmesi hedefini taşıyor. Bazı meslek gruplarında ise 48 saatlik çalışma süreleri de azaltılabilecek. Bu düzenlemeyle birlikte iş ve özel yaşam dengesinin sağlanması, daha verimli bir çalışma hayatının oluşturulması hedefleniyor.

Ancak, çalışma saatlerinin kısalmasıyla birlikte maaşlarda bir düşüş olup olmayacağı konusu belirsizliğini koruyor. Vatandaşlar, bu durumun maaşlarını etkileyip etkilemeyeceği konusunda endişelerini dile getiriyor. Henüz bu konuda net bir açıklama yapılmamış olsa da, çalışanlar ve işverenler arasında bu konuda bir denge sağlanması bekleniyor.

Batı Avrupa ülkeleri ve Japonya gibi ülkelerde haftada 4 gün çalışma ve İngiltere'de günde 5 saatlik çalışma gibi denemelerin yapıldığı göz önüne alındığında, Türkiye'de de benzer formüllerin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Ancak, bu tür değişikliklerin nasıl uygulanacağı ve maaşlara nasıl yansıyacağı konusu henüz netlik kazanmış değil. Bu nedenle, çalışma saatlerinin kısalmasıyla birlikte maaşlarda bir değişiklik olup olmayacağına dair net bir açıklamanın yapılması bekleniyor.