Toplu sözleşme zammı oranlarının açıklanmasının ardından emeklilerin gözü, yapılacak olan ara zammın büyüklüğünde. Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren emekli zammı ne zaman gerçekleşecek? İşte detaylar...
 

Ekim ayı, emekliler için büyük bir merak ve beklenti kaynağı haline geldi. Emeklilere yapılacak ara zammın büyüklüğü ve ne zaman yapılacağı, milyonlarca emekli tarafından merakla bekleniyor. Özellikle ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, iki aylık enflasyon farkı da belli oldu ve bu da emekli zammının hesaplanmasında önemli bir etken oldu.

Ekonomist Muhammet Bayram, enflasyon rakamlarını değerlendirdi ve şu açıklamalarda bulundu: "Yılın ikinci altı ayına ilişkin 2 aylık (temmuz-ağustos) enflasyon rakamları açıklandı. İlk ay yüzde 9.49, ikinci ay yüzde 9.09 olarak açıklandı. Kümülatif olarak toplamda 19.52'lik bir enflasyon farkı oluştu. Eylül ayı enflasyon rakamları gelecek ayın 3'ü itibarıyla açıklanacak ancak Eylül ayında da en düşük enflasyon oranının yüzde 7'ler civarında olacağını öngörüyoruz. Bu durumda yüzde 26 ile yüzde 27 arasında 3 aylık bir enflasyon farkı oluşacaktır. Ekim ayında ara bir zam bekliyoruz. Ancak nihai zammın ocak ayında, yani sene başında yapılacağını bilmek gerek. Ara zam olursa en az yüzde 20'lik bir zam söz konusu olacaktır."

29 EKİM’DE EMEKLİLERE 5 BİN TL İKRAMİYE VERİLECEĞİ İDDİASI VAR. BEKLENTİNİZ NE?

TFF'den seçim tarihi açıklaması ve Ali Koç'a tepki: 'Sportif başarısızlığın tutarsız bahanesi' TFF'den seçim tarihi açıklaması ve Ali Koç'a tepki: 'Sportif başarısızlığın tutarsız bahanesi'

Buna ilişkin herhangi bir beklentim söz konusu değil. Evet emeklilerimiz toplumun kırılgan kesimi, bu kesim üzerinden enflasyonist baskının alınması gerekir. Devletimiz her fırsatta enflasyon farkı ve refah payı artışı ile beraber bu etkiyi azaltmaya çalıştı.

29 Ekim Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü, bu dönemde sadece emeklilerin değil tüm çalışanlara devletimizin bir katkıda bulunacağı beklentisine girilebilir. Ancak doğal gaz keşifleri ile beraber ilk ay doğal gaz tüketim bedelleri faturalara yansıtılmadı ve bir yıl boyunca 25 metreküplük doğal gaz bedeli de hanelerde tüketim olarak yansıtılmayacak. Yani oluşan milli kazanç, artan milli gelir her fırsatta devletimizce vatandaşlara dağıtılıyor.

"5 BİN TL İKRAMİYE VERİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM"

Ben o yüzden emekliler için en azından şu anda 5 bin TL ikramiye verileceğini düşünmüyorum. Ocak ayında refah payı ilavesi ile birlikte ben bunun fazlası ile yansıtılacağını düşünüyorum.”