Milli Eğitim Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından Aday öğretmenlik yazısı 81 ile dağıtıldı. Yazıda aday öğretmenlik kapsamında çalışan bir öğretmenin, son düzenleme ile kadroya geçtiği zaman aday öğretmenliği devam edip etmeyeceği konusuna açıklık getirilmiştir.

Bilindiği üzere, 7433 sayılı Kanun ile 657 sayılı Kanuna eklenen geçici 48'inci maddenin uygulanması hakkındaki ilgi (a) yazının "Diğer hususlar" başlıklı bölümünde; "Kapsamdaki sözleşmeli personelden memur kadrolarına atananlara 657 sayılı Kanunun adaylığa ilişkin hükümleri uygulanmayacaktır." denilmektedir.

Diğer taraftan Bakanlığımızda görev yapan aday öğretmenlerin adaylık iş ve işlemleri, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanununun 5'inci maddesi hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir.

Bakanlığımızda sözleşmeli öğretmen pozisyonlarında görev yapmakta olanlardan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun geçici 48'inci maddesi kapsamında öğretmen kadrosuna atananlara, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanununun adaylık hükümlerinin uygulanıp uygulanamayacağı hususunda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünden alınan ve bir örneği ekte gönderilen ilgi (c) görüş yazısında; "657 sayılı Kanunun geçici 48 inci maddesi kapsamında memur kadrolarına atanan personele anılan Kanunun adaylığa ilişkin hükümlerinin uygulanmayacağı değerlendirilmekle birlikte bu kapsamda öğretmen kadrosuna atananlara 7433 sayılı Kanun ve Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğinde bulunan aday öğretmenlik hükümlerinin uygulanması gerektiği mütalaa edilmektedir." şeklinde açıklama yapılmıştır.

Öte yandan 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4'üncü maddesinin üçüncü fıkrasında; ". Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz." hükmüne yer verilmiştir.

Bu çerçevede, 657 sayılı Kanunun geçici 48'inci maddesi çerçevesinde Bakanlığımız öğretmen kadrosuna atananlardan sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken adaylık sürecini tamamlamayanlar ile adaylık sürecinin bir kısmını tamamlayanlar, ilgi (ç) Yönetmeliğin adaylık hükümlerine (bir kısmını tamamlayanlar tamamlamadıkları kısım yönünden) tabi tutulacaklardır.

Bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim.

Petek AŞKAR

Bakan a.

Bakan Yardımcısı

İlgili ek yazı

19/1/2023 tarihli ve 7433 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen geçici 48 inci madde kapsamında öğretmen kadrosuna atanan personele 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanununun adaylığa ilişkin hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüş talep eden ilgi (b)'de kayıtlı yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 7433 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen geçici 48 inci maddenin uygulanması hususundaki ilgi (a)'da kayıtlı yazımızda; kapsamdaki sözleşmeli personelden memur kadrolarına atananlara 657 sayılı Kanunun adaylığa ilişkin hükümlerinin uygulanmayacağı belirtilmektedir.

Diğer taraftan, 3/2/2022 tarihli ve 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanununun 5 inci maddesinde aday öğretmenliğe dair hususlar yer almakta, mezkur maddenin son fıkrasına istinaden çıkarılan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği de aday öğretmenlerin yetiştirilmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

Bu itibarla, 657 sayılı Kanunun geçici 48 inci maddesi kapsamında memur kadrolarına atanan personele anılan Kanunun adaylığa ilişkin hükümlerinin uygulanmayacağı değerlendirilmekle birlikte bu kapsamda öğretmen kadrosuna atananlara 7433 sayılı Kanun ve Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğinde bulunan aday öğretmenlik hükümlerinin uygulanması gerektiği mütalaa edilmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

                                                                              Dr. Metin KIRATLI İdari İşler Başkanı

Bakanlık O Müdürler İçin Kararname Gönderdi Bakanlık O Müdürler İçin Kararname Gönderdi

adayörtmenmebadayörtmn