Kamudanhaber- Özel haber

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yayıncılık sektöründe önemli bir rol oynayan ISBN ve ISSN hizmetlerine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. MEB tarafından yayımlanan bir yazıya, Kültür ve Turizm Bakanlığı cevap verdi.

Yayıncılık sektöründe kullanılan ISBN ve ISSN numaralarının atanması işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorumluluk alanında gerçekleştirilmektedir. MEB tarafından yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Personeline Başarı, Üstün Başarı Belgesi ve Ödül Verilmesine Dair Yönerge" kapsamında, yayımlanan kitaplar için ISBN, süreli yayınlar için de ISSN numarası alınması gerekmektedir.

ISBN, basılı veya elektronik kitap türündeki yayınlara uluslararası bir tanımlama numarasıdır ve tüm dünyada benzersiz bir numaradır. ISSN ise süreli yayınlara uluslararası bir tanımlama numarasıdır ve her bir yayın için tekil bir numarayı temsil eder. ISBN ve ISSN numaraları, belirli kriterlere göre ilgili uluslararası merkezler tarafından atanmaktadır.

TBMM'ye Kanun Teklifi Sunuldu! O Sektöre Büyük Ceza Artışı Geliyor TBMM'ye Kanun Teklifi Sunuldu! O Sektöre Büyük Ceza Artışı Geliyor

Ülkemizde ISBN ve ISSN numaralarının uygulanmasına ilişkin çalışmalar, ISBN Türkiye Ajansı ve ISSN Türkiye Merkezi tarafından yürütülmektedir. Bu numaralar, uluslararası standartlara uygun olarak yayıncılara ve kamu kurumlarına ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Son zamanlarda, MEB tarafından başarı ve ödül belgesi almak için ISSN taleplerinde yoğunluk yaşanmaktadır. Ancak incelenen başvuruların çoğunluğunda, ISSN numarası talep edilen yayınların süreli yayın niteliği taşımadığı ve daha çok broşür, katalog veya tanıtım kitapçığı gibi yayınlar olduğu görülmektedir. ISSN numaraları, içerisinde uzmanlık bilgisi, yorumlar, haberler, araştırmalar ve incelemelere dayalı makaleler gibi içerikler barındıran sürekli yayınlara atanmaktadır. Bu nedenle, süreli yayın tanımına uymayan, düzenli olarak yayımlanmayan ve sonlandırılması planlanan yayınlar için ISSN başvuruları kabul edilememektedir.

www-6