Merkez Bankası almış olduğu kararla politika faizini 500 baz puan yükselterek yüzde 50 seviyesini görmesi sonrası bankalarda TL mevduatlarda güncellendi. Şu an bankalarda TL mevduatlar 1-2 puan daha ivmesini yukarıya çevirdi. Mevcut durumda faizler ne aşamada? 1 milyon TL’yi mevduata aktaran birisinin aylık kazancı ne kadar? 


‘YÜZDE 53'E YÜKSELDİ’

Eyüpsultan’da öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan'ın son anları ortaya çıktı Eyüpsultan’da öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan'ın son anları ortaya çıktı

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuşmasında şu cümleleri kurdu: “Bankalarda mevduat faizleri artmaya devam ediyor. Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 seviyesine getirdi. Gecelik borç verme faizi de 300 baz puanlık marjdan dolayı yüzde 53’e yükseldi. Bankalar yüksek faiz ile para toplayarak kendi karlarını maksimize etmek istiyorlar.

EN FAZLA FAİZ ORANI NE KADAR OLDU?

Bankaların yüzde 60’a varan mevduat faizi verdiğini biliyoruz. Şu anda devlet bankaları yüzde 60 civarında mevduat faizi veriyor. Eğer döviz dönüşümlü KKM hesaplarından TL mevduata dönüş olursa yüzde 75’lere varan bir faiz söz konusu. Şu anda bankaların KKM hesaplarını azaltma gibi bir hedefi var. Bu da daha yüksek faiz oranı vermelerine yol açıyor.


Bankaların aylık ticari kredi büyümelerine sınırlama getirildi. Eğer bankalar bu sınırı aşarsa ekstra zorunlu karşılık ve tahvil depo etme zorunluluğu olacak. Bankalar şu anda yüzde 60 ile yüzde 75 civarında bir faizle para topluyor diyebiliriz.

FAİZLER NEDEN BU KADAR ARTIYOR?

Faizlerdeki yükselişin asıl nedeni Merkez Bankası ve BDDK’nın getirmiş olduğu regülasyonlardır. Bankaların ticari kredi genişlemesi sınırlandırıldı. Bankalar daha fazla TL bulabilmek adına mevduat faizlerini yükseltiyor. Mevduat ile birlikte kendilerine ticari kredi yaratabilecekleri bir kaynağı sağlamış oluyorlar. Bankalar o yüzden bir miktar daha politika faizinden yüksek mevduat faizi veriyor diyebiliriz.

BU YÜKSELİŞLERİN DEVAMI GELİR Mİ?

Evet, bankalarda mevduat faizlerindeki artışlar devam edecek. Çünkü Merkez Bankası faiz artırmasa dahi bankaların ihtiyacı olan para daha da fazlalaşacak, bu nedenle bankalar piyasadan daha fazla para toplamak isteyecek. O yüzden bankalar daha yüksek bir faiz vererek yatırımcılardan para toplayacaktır. Mevduat faizlerinde yüzde 75 seviyelerini görebiliriz. Ekim, kasım ve aralık aylarına geldiğimizde bir faiz indirimi söz konusu olabilir.

1 MİLYON LİRASI OLAN BİRİNİN, AYLIK KAZANCI NE KADAR?

Şu anda 1 milyon TL’si olan bir kişi yüzde 60 faiz oranı ve 32 gün vade ile vergi düşürüldükten sonra net 55 bin TL kazanıyor.


ALTIN, BORSA, DÖVİZ Mİ DAHA MANTIKLI, YOKSA MEVDUAT MI?

Şu anda en fazla gelir getirici yatırım aracı TL mevduattır. TL mevduatlar reel faiz vermeye başladı. Yüzde 60 faiz oranı dikkate alınacak olursa, sene sonu enflasyonun yüzde 40’lar düzeyinde olması bekleniyor. Yani şu anda TL mevduatta bir reel getiri mevcut. Bir kişi eğer parasını TL mevduatta değerlendirecekse daha kısa vadede parasını değerlendirmeli, 32 gün vade yapılırsa 32 gün sonrasında daha yüksek bir faizden parasını tekrar değerlendirme fırsatına sahip olur. Burada ağırlık TL mevduatta olmalıdır, ikinci yatırım aracı olarak da borsa ve altın arasında risk iştahına göre tercih  yapılabilir. En son olarak da dövize yatırım yapılabilir. Döviz bu sene enflasyonun altında getiri sunacak diyebiliriz.” şeklinde konuştu.