Mevduat faizlerindeki yukarı yönlü grafik sürüyor. Bankalar faiz yükseltme rekabetine adım atarken kullanıcısını da bankasında tutmak için faiz avantajı sağlıyorlar ve yüksek faizle mevduata geçirmeyi amaçlıyorlar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da en son verilerini paylaştı ve aylık faizin yüzde 45.14, 3 aylık faizin yüzde 53.63, 6 aylık faizin yüzde 50.77, 1 yıla kadar olan faizin ise yüzde 43.38 olduğunu ifade etti. Bu kapsamda 6 aylık vadede 100 bin lirasını 1 yıl boyunca faizde bırakan mudi kümülatif olarak yüzde 65.41 oranında faiz getirisi oluyor ve 100 bin lirası 165 bin liraya çıkıyor.

MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı

FAİZ BUNA RAĞMEN ENFLASYONU GEÇEMİYOR

Parası katlamak isteyenler için mevduat faizi mantıklı gibi ifade edilse de şu anki faiz oranlarıyla anapara, enflasyon karşısında 1.66 puan değer kaybediyor.

Mevduat faizinin kümülatif getirisinin enflasyon oranını geçmesiyle beraber parasını mevduatta yatıranlar kâr edebiliyor. Fakat bu olay şu an için mevduat hesaplarında henüz görülmedi.

MERKEZ BANKASININ DURUMA BAKIŞ AÇISI

Merkez Bankası politika faizini yüzde 45'e çıkardı. Bununla beraber piyasadaki likiditeyi yüzde 45 faiz oranıyla çekerek depo alım ihaleleri gerçekleştiriliyor . Bankaların yüksek faiz sebebiyle yeni kredi sunmakta güçlük çektiği süreçte bankalara yönelik olarak destek olan depo alım ihaleleri mevduat faizlerindeki yüksek görünümü korumaya yönelik çabaları da açıkça gösteriyor.