Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası bankalarda mevduat faizlerinde yükseliş hız kazandı. Banka şubeleri, internet bankacılığındaki mevduat faiz tutarlarından daha çok faiz sunmaya başladı. Bankalara göre mevduat faizleri de farklı olabiliyor.

Bankalar yeni gelen katılımcılarına özel kampanyalar sunuyor. İnternet bankacılığında faizler yüzde 58’e kadar yükselebiliyor. Ancak bankaya ulaşıp pazarlık sağlandığında da daha yüksek faiz oranları da sunabiliyor.

Deprem uzmanından, 12 il için kritik deprem uyarısı Deprem uzmanından, 12 il için kritik deprem uyarısı

‘FAİZ ARTIRIMI SÜRPRİZ OLMAZ’

Konuyla ilgili detayları Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, detayları aktardı. Bayram konuşmasında şu cümleleri kurdu:

“Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak. Yüzde 50’ye gelen politika faizinin sabit tutulması bekleniyor. Belki 250 baz puanlık bir faiz artırımı sürpriz olmaz. Merkez Bankası gecelik borç verme faiz oranında yüzde 3’lük marj koymuştu.


ŞUBE İLE İNTERNET BANKACILIĞI ARASINDA MAKAS!

Bankalar mevduatları ve kredileri Merkez Bankası’nın faiz artışına göre ayarladı. Şu anda kişiler artan ve değişen koşullarda kredi ve mevduat faiz oranlarını sorguluyor. Çoğu vatandaş ellerindeki mülkleri satıp faize koymayı düşünür oldu. O yüzden şubeler ve internet bankacılığı üzerinden araştırma yapıyorlar. Şubeye gidip pazarlık yapılan faiz oranı ile internet bankacılığı üzerinden duyurulan faiz oranları arasında farklar oluşmaya başladı.


‘YÜZDE 75'LERE VARAN FAİZ SÖZ KONUSU’

Şu anda yüzde 55 ile yüzde 60 arasında mevduat faiz oranları söz konusu. Bu mevduat faizi kişinin şirketi olup olmamasına, gerçek kişi veya tüzel kişi olup olmamasına göre değişiyor. Banka açısından karlı bir müşteri ise bankalar müşteriyi çekmek adına daha yüksek faiz oranı verebiliyor. Vatandaşların internet bankacılığı üzerinden değil de şubelere gidip buradan fiyat almalarını öneririm.

Mevduat faizleri çok daha fazla artmaya başladı. İnternet bankacılığında faizler yüzde 58’e kadar çıkıyor ancak bankaya gidip pazarlık yapıldığında bu oran yüzde 60’a kadar çıkıyor. KKM’den dönen TL mevduatlar için yüzde 75’lere varan faiz söz konusu.

1 MİLYON TL GETİRİSİ NE KADAR?

Şu anda 1 milyon TL’nin aylık net getirisi 45 bin TL ile 50 bin TL arasında değişmektedir.

VADE DİLİMLERİNDE SEÇİMLER NASIL OLMALI?

Kişiler şu anda bir vadeli mevduat hesabı açacaksa 32 gün vadeyi kullanmalı ve 32 günlük vade sonunda elde ettiği faizle beraber paralarını tekrar 32 günlük vadede değerlendirmelidir. 32 gün sonra belki de mevduat faizleri daha da yükselecek ve yeni oranla paralarını mevduat hesabı üzerinden değerlendirebilecekler. Şu anda kişiler kendi varlıklarını, kendi oturduğu evi, aracı satıp 32 günlük mevduatta değerlendirmek istiyor. Merkez Bankası’nın izleyeceği faiz oranı önemli. Eğer bir kişi şu anda artık faizin daha yüksek olmayacağını düşünüyorsa bugünden bir faiz oranı ile mevduat hesabı açarsa 1 sene sonra ciddi faiz getirisi elde etmiş olacak. 6-7 ay sonra faiz indirimine gidileceği sinyali veriliyor. Vatandaşlar seçim yaparken önce 32 günlük vadelerde seçim yapabilir. Daha sonra değişen piyasa koşullarını değerlendirerek 1 yıllık vadeye yatırım yapabilir.

'AYNI FİYATLARLA KARŞI KARŞIYA KALMAYABİLİR'

Vatandaşlarımızın kendi ihtiyaç halinde oldukları gayrimenkullerini satmaktan kaçınmaları gerektiğini düşünüyorum. Kişi oturduğu evi veya bindiği aracı satıp faize koyuyorsa burada tekrar aracını veya evini geri almak istediği zaman aynı fiyatlarla karşı karşıya kalmayabileceğini bilmesi gerekiyor. Şu anda politika faizi yüzde 50 olmasına rağmen reel faiz bir miktar daha yüksek.” şeklinde konuştu.