Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu'nu kamuoyuna duyurdu. Rapor, asgari ücrete dair önemli açıklamalar içeriyordu. Rapora göre, 2024 yılında asgari ücrete ara zam yapılmayacak ve bir kez güncellenecek.

Raporda yer alan ifadelere göre, parasal ve finansal koşulların talebi yavaşlatıcı bir etki yaratmasına rağmen, 2024 yılının başından itibaren enflasyonist bir seviyede seyretmeye devam edildiği belirtildi. Bu durumda, asgari ücrete ara zam yapılmaması ve yılın ikinci çeyreğinde bir kez güncellenmesi gerektiği vurgulandı.

Son yıllarda asgari ücretin yılda iki defa güncellenmesinin talep kanalıyla ücret artışlarını etkilediğine dikkat çekilen raporda, bu durumun parasal sıkılaştırmanın etkinliğini artıracağına işaret edildi. Ayrıca, ücretlere ek olarak zamana bağlı fiyatlama yapan kalemlerin etkisiyle ocak ayında enflasyonun geçici olarak yükseldiği ancak şubat ayından itibaren yavaşlayarak, yılın ilk yarısında ana eğilimin önceki yıllara yakınsayacağı tahmin edildi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz

Yeni başkan Fatih Karahan'ın açıklamasına göre, Merkez Bankası 2024 yılı enflasyon tahminini yüzde 36 olarak korudu. Ayrıca, 2025 yılı için enflasyon tahmininin yüzde 14 olduğu belirtildi. Raporda, enflasyonun 2024 yılının mayıs ayında tepe noktasına ulaşacağı öngörüsü de yer aldı.