Prof. Dr. Canan Karatay'dan 7 bin yıllık doğal ilaç tavsiyesi geldi! Şifa kaynağı... Prof. Dr. Canan Karatay'dan 7 bin yıllık doğal ilaç tavsiyesi geldi! Şifa kaynağı...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini beklenenden düşük bir artışla yüzde 8.50'den yüzde 15'e yükselterek faizlerde ciddi bir değişikliğe imza attı. Bu kararın ardından, dün alınan önemli bir kararla referans faiz oranı da yüzde 1.36 olarak belirlendi ve 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak. Bu durum, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının yanı sıra ihtiyaç kredisi faiz oranlarının da yeniden düzenleneceği anlamına geliyor.

Ekonomi Gazetesi'nde yer alan habere göre, referans faiz oranı ve ticari kredi faizlerinde belirli sınırlamalar bulunuyor. Politika faizi artışı öncesi referans faiz oranı yüzde 0.81 ve yıllık bileşik referans faiz oranı yüzde 10.31 seviyesindeydi. Ticari kredi faizleri için ise referans faiz oranının 1.4 katını aşma durumunda yüzde 20, 1.8 katını aşma durumunda ise yüzde 90 oranında menkul kıymet tesis zorunluluğu bulunuyordu. Bu faiz oranları yüzde 14.5 ile yüzde 18.7 arasında değişiyordu. Politika faizi yüzde 15'e yükseltildikten sonra referans faiz oranı da yüzde 1.36 olarak açıklandı. Böylece ticari kredi faiz limitleri yüzde 25.04 ile yüzde 32.2 aralığına çıkarıldı.

İhtiyaç kredilerinde ise referans faiz oranının 1.8 katını aşma durumunda yüzde 20, 2 katını aşma durumunda ise yüzde 150 oranında menkul kıymet tesis zorunluluğu bulunuyor. Bu oranlar faiz artışı öncesi yüzde 18.7 ve yüzde 20.2 seviyesindeydi. Politika faizinin yüzde 15'e çıkarılmasının ardından bu oranlar sırasıyla yüzde 32.2 ile yüzde 35.72 seviyelerine yükseldi.

Bankacılık sektörü kaynakları ihtiyaç kredisi faizlerinde de artış yaşanacağını yine sektörün 70 bin lira altında kredi kullandırmayı tercih edeceğine işaret etti.