Merkez Bankası'nın faiz artışları sonrasında bankalarda mevduat faiz oranları yukarı yönlü güncellenmeye devam ediyor. İşte şu anda bankalarda ortalama mevduat faizleri ve 1 milyon TL'nin aylık getirisi hakkında detaylar haberimizde.

Öğrenciler Minibüs Sürücülerinin Saldırısına Uğradı! 3 Ay Önce Yol Kesmişlerdi Öğrenciler Minibüs Sürücülerinin Saldırısına Uğradı! 3 Ay Önce Yol Kesmişlerdi

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Geçen hafta bankacılık sisteminin toplam mevduatı 17 milyar 521 milyon 689 bin lira azalışla 15 trilyon 905 milyar 636 milyon 683 bin liraya geriledi. Ancak, bankalarda faiz oranları yukarı yönlü seyretmeye devam ediyor.

Bankalarda faiz oranlarının yükselmesi mevduat yatırımı yapacaklar için bir fırsat oluşturuyor. Şu anda aylık faizler yüzde 55-58 bandında seyrederken, 3 aylık faiz oranları yüzde 58.5 seviyelerine kadar çıkabiliyor. Daha uzun vadelerde ise faiz oranlarının yüzde 53'e kadar geri çekildiği görülüyor. Bu durum, bankaların yatırımcıları kısa vadeli mevduatlar yapmaya teşvik ettiğini gösteriyor.

Mevduat sahiplerinin faiz getirilerini hesaplarken, faizin ana paraya eklenmesiyle getirinin yaklaşık yüzde 75'lere kadar yükseldiği belirtiliyor. Ancak, her bankanın farklı faiz oranları uyguladığı unutulmamalıdır.

Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, 1 milyon TL'nin 3 aylık mevduatında yaklaşık 139 bin 700 TL getiri elde edilebileceğini ifade etti. Bu da aylık olarak yaklaşık 46 bin 560 TL'ye denk gelmektedir. Mevduat faizlerindeki artışlar, yatırımcılara cazip fırsatlar sunarken, ilerleyen süreçte bu tutarların daha da yükseleceği öngörülüyor.

Mevduatın vade seçiminde ise aylık ve 3 aylık mevduatların tercih edilmesi öneriliyor. Borsa, döviz, altın ve mevduat arasında seçim yaparken ise yatırım sepeti içerisinde riski dağıtmak için çeşitli yatırım araçlarının bulunması öneriliyor. Özellikle borsada yatırım yapacakların iyi bir mali okur-yazarlık yeteneğine sahip olmaları ve riskleri doğru yönetmeleri önem taşıyor.