Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Enflasyon Raporu 2023-III'ün tanıtım toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erkan, enflasyonla mücadele stratejisi hakkında detaylı bilgiler verdi ve TCMB'nin hedefleri hakkında tahminlerde bulundu.

Başkan Erkan, enflasyonun kısa vadede geçici bir yükseklik göstereceğini belirtti. Ancak, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. 2025 yılında ise enflasyonun yüzde 15 seviyelerine ineceğini öngördüklerini ifade etti.

iPhone kullananlara müjde: Yeni özellikler duyuruldu iPhone kullananlara müjde: Yeni özellikler duyuruldu

Enflasyonun yüksek seviyelerde seyrettiği ve çekirdek göstergelerin de yüksek olduğu bir dönemde, dünya genelinde merkez bankalarının parasal sıkılaşmaya devam ettiğine dikkat çeken Erkan, Türkiye'nin de benzer bir yaklaşım sergilediğini belirtti.

TCMB Başkanı, faiz artırımı kararlarına ek olarak seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldıklarını ve bu süreci devam ettireceklerini açıkladı.

Erkan, dezenflasyona geçiş döneminde parasal sıkılaştırmanın öngörülebilirliğinin sağlanması ve talebin dengelemesi için çaba göstereceklerini, dezenflasyonun ise enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanmasıyla gerçekleşeceğini belirtti.

Ayrıca, 2023 yılının ilk 6 ayında bireysel kredilerde önemli bir artış yaşandığına ve kredi genişlemesinin iç talebi körüklediğine dikkat çeken Erkan, faiz artırımı ve seçici kredi sıkılaştırması kararlarıyla kredi genişlemesinin enflasyon üzerindeki etkilerini kontrol altında tuttuklarını ifade etti.