Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. İşte toplantıda yapılan açıklamalardan öne çıkanlar:

Enflasyon Tahmini Güncellendi

 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38'e yükseltildi. 2025 ve 2026 tahminleri ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde sabit tutuldu. Orta vadede enflasyonun yüzde 5'te istikrar kazanması hedefleniyor.

Para Politikası Kararlılığı

 Karahan, enflasyon hedeflerine ulaşılana kadar sıkı para politikası duruşlarını koruma kararlılıklarını vurguladı. Enflasyonun kalıcı bozulmaya izin verilmeyeceğini belirtti ve Merkez Bankası'nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Taşra Teşkilatlarına Tasarruf Ayarı: 300 Mal Müdürlüğü Kapatılacak Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Taşra Teşkilatlarına Tasarruf Ayarı: 300 Mal Müdürlüğü Kapatılacak

Küresel Görünüm

 Küresel büyümenin sınırlı bir artış öngörüldüğünü ifade eden Karahan, jeopolitik gelişmelerin ve sıkı politikaların küresel risk faktörleri olduğunu belirtti.

Diğer Önemli Noktalar

  • Enflasyon tahminlerinin üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.
  • Konut fiyatlarındaki artış eğiliminin yavaşladığını ve bu durumun ilerleyen dönemde kira artışlarını sınırlayabileceğini değerlendirdi.
  • Kredi talebinin yavaşlayacağını öngördü.
  • Net rezervlerde 34 milyar dolarlık artış olduğunu açıkladı.