Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda fon hareketleri, enflasyon, rezervler, krediler ve kira fiyatlarına ilişkin son verileri paylaştı. Karahan, operasyonların ardından fonlardan çıkan kaynakların ağırlıklı olarak mevduata geçtiğini bildirdi.

Para piyasası ve benzeri fonlarda çıkış yaşandığını belirten Karahan, mevduata geçen kaynaklarda Türk lirası tercihinin mevcut TL payıyla uyumlu seyrettiğini söyledi.

Fatih Karahan, TCMB Başkanı:

“Son dönemde para piyasası ve benzeri fonlardan çıkışlar oldu. Ancak fonlardaki çıkışlar büyük oranda mevduata yöneldi. Mevduata yönelime para birimi kompozisyonunda baktığımızda TL tercihinin mevcut TL payı ile uyumlu olduğunu görüyoruz”

Enflasyonda yıllık oran yüzde 29,7 oldu

Karahan, dezenflasyon sürecinin hız kaybetmesine rağmen sürdüğünü belirtti. Enflasyondaki yavaşlamanın daha belirgin hale geldiğini, şokların etkisinin azalması ve sıkı para politikası duruşuyla sürecin yeniden ivme kazanmasının öngörüldüğünü aktardı.

Eylül 2026 itibarıyla yıllık tüketici enflasyonu yüzde 29,7 seviyesinde gerçekleşti. Enflasyonun ana eğilimi ise temmuzdan itibaren yeniden gerilerken, eylül ayında yıllıklandırılmış olarak yüzde 23,7 seviyesine işaret etti.

Ana gruplardaki yıllık değişimler şöyle gerçekleşti:

  • Hizmet enflasyonu yüzde 44,7'den yüzde 37,7'ye geriledi.
  • Gıda ve alkolsüz içeceklerde oran yüzde 36,1'den yüzde 27,6'ya düştü.
  • Temel mallarda enflasyon yüzde 19,9'dan yüzde 15,9'a indi.
  • Enerji grubundaki yıllık fiyat artışı yüzde 46,1'e ulaştı.

Karahan, dezenflasyondaki ivme kaybında jeopolitik gelişmelerin enerji fiyatları üzerindeki etkisinin belirleyici olduğunu değerlendirdi.

Eşel mobil sistemi akaryakıttaki etkiyi sınırladı

Orta Doğu'da şubat sonunda başlayan gerilimin doğal gaz, akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarını artırdığını belirten Karahan, eşel mobil sisteminin küresel arz şokunun yurt içindeki etkisini azalttığını söyledi.

Fatih Karahan, TCMB Başkanı:

Özgür Özel'den ayrılanlara sert çıkış: Hain oğlu hain
Özgür Özel'den ayrılanlara sert çıkış: Hain oğlu hain
İçeriği Görüntüle

“Sistem, küresel şokun yurt içi akaryakıt fiyatlarına yansımasını yaklaşık 16 puan sınırladı.”

Sınırlayıcı etkinin motorin ve benzinde daha belirgin olduğu, LPG'de ise daha düşük kaldığı aktarıldı. Akaryakıt fiyatlarındaki sert yükselişlerin sınırlandırılması, ulaştırma hizmetleri başta olmak üzere diğer kalemlere geçişi de azalttı.

Haberleşme hizmetlerindeki yıllık enflasyon geçen yıl yüzde 24 seviyesindeyken bu yıl yüzde 44'e çıktı. Karahan, bu artışta özellikle cep telefonu görüşme ücretlerinin etkili olduğunu bildirdi.

Yeni kiralarda yıllık artış yüzde 26,4'e geriledi

Kira enflasyonunda da yavaşlama görüldü. Karahan, aylık kira artışlarının son aylarda belirgin şekilde gerilediğini ve yeni kiralamalardaki fiyat hareketlerinin genel kira enflasyonuna gecikmeli yansıdığını söyledi.

Yeni kiracı kira endeksine göre, ağustos itibarıyla yeni kiralamalardaki yıllık artış yüzde 26,4 seviyesine indi. Karahan, bu oranın Türkiye İstatistik Kurumunun kira endeksindeki yıllık artışın altında bulunduğunu kaydetti.

Brüt rezervler 171 milyar dolara çıktı

TCMB rezervlerine ilişkin verileri de paylaşan Karahan, 27 Şubat'ta 210 milyar dolar seviyesinde bulunan brüt rezervlerin savaşın etkisiyle 26 Haziran'da 149 milyar dolara gerilediğini bildirdi.

25 Eylül 2026 itibarıyla brüt rezervler yeniden 171 milyar dolar seviyesine yükseldi. Rezervlerdeki düşüşün 23 milyar dolarlık bölümü altın fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklanırken, swap hariç net rezervler aynı tarih itibarıyla 40 milyar dolar oldu.

Kredi büyümesinde de yavaşlama yaşandı. Karahan, 2026'nın ilk yarısında alınan tedbirlerin etkisinin yılın ikinci yarısında daha belirgin görüldüğünü söyledi.

Şubat sonunda yüzde 35 seviyesinde bulunan toplam kredi büyümesi yüzde 25 civarına geriledi. Ticari ve bireysel kredi büyümelerindeki yavaşlamanın yanı sıra kredi kompozisyonundaki değişimin iç talepteki dengelenmeye katkı sağladığı aktarıldı.