Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın üçüncü enflasyon raporunu kamuoyu ile paylaştı. Erkan'ın açıklamalarına göre, Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak. Enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülmesi için parasal sıkılaştırma sürecine başlandı ve bu süreç enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar kademeli olarak güçlendirilecek.

Erkan, faiz artırımı yanı sıra seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alındığını ve bu tür kararların devam edeceğini belirtti.

Kısa vadede enflasyonda geçici bir yükselişin beklendiği ifade edilen açıklamalarda, 2024 yılında dezenflasyonun başlamasını sağlamak için gerekli tedbirlerin titizlikle alındığı vurgulandı. 2025 sonrasında ise istikrar döneminin başlayacağı ve enflasyondaki gerilemenin hızlanacağı, beklentilerin daha öngörülebilir hale geleceği ifade edildi.

Dezenflasyon sürecinde enflasyonun ana eğilimi ve beklentilerin tutarlı bir şekilde iyileşeceği belirtilirken, kararların 2024'ün ikinci çeyreğinde enflasyona yansıyacağı belirtildi.

Antalya'da Kreş Müdürü İki Çocuğa Şiddet Uyguladığı İçin Tutuklandı Antalya'da Kreş Müdürü İki Çocuğa Şiddet Uyguladığı İçin Tutuklandı

Erkan, enflasyonun gerilemesine en büyük katkının temel mal, gıda ve enerji kalemlerinden geldiğini açıkladı. Hizmet grubunun katkısının ise 15 puan civarında yatay seyrettiği ifade edildi. Ayrıca, iç talebin güçlü seyrinin özellikle iç talep etkili olduğu, toplam arzın ise daha ılımlı bir şekilde seyrettiği ifade edildi.