Temmuz ayında memurlara %6 zam yapıldı. Güncel enflasyon farkı ise %19,11 olarak açıklandı. Böylece, Ocak ayında memur maaşlarına %36,97 zam yapılması kesinleşti. Fakat ekim, kasım ve aralık aylarındaki enflasyonla bu oran daha da artabilir. Peki, bu rakamlar nasıl hesaplandı ve ilerleyen aylarda bizi ne bekliyor? Dilerseniz, enflasyon rakamlarını ve olası senaryoları daha yakından inceleyelim.

Eylül enflasyonuyla birlikte 3 aylık değerlendirme

Enflasyon, tüketici fiyatlarının genel seviyesindeki değişimleri ölçen bir göstergedir. Yılın üçüncü çeyreği olan Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki enflasyon rakamları sırasıyla; %47,83, %58,94 ve %61,53 olarak gerçekleşti. Bu rakamların birleşimiyle üç aylık ortalamalarda %25,11'lik bir enflasyon yaşandı. Ancak, bu rakamların arkasında yatan faktörler nelerdi?

TÜFE, Temmuz ayında bir önceki aya göre %9,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,14, ve on iki aylık ortalamalara göre %57,45 olarak belirlendi. Ağustos ve Eylül aylarında da benzer bir artış söz konusu oldu. Ağustos'ta yıllık %58,94 ve aylık %9,09, Eylül'de ise aylık %4,75 enflasyon oranlarına şahit olduk.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye Gri Listeden Çıkarılmazsa Bunun Siyasi Bir Karar Olduğunu Anlarız Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye Gri Listeden Çıkarılmazsa Bunun Siyasi Bir Karar Olduğunu Anlarız

Yılın ilk zammının detayları

Memurların Ocak 2024 maaş zammı, enflasyon farkının üzerine eklenen oranlarla şekillenecek. Yani memur maaşlarını etkileyen bir diğer faktör de toplu sözleşme zammı. Eğer kalan üç ayda %10 daha enflasyon yaşanırsa, %29,11’lik bir enflasyon farkıyla karşılaşacağız. Buna, Ocak ayı için planlanan %15’lik zam eklenirse, memurların alacağı toplam zam %48,47 olacak.