“Alman malı” denilen implant Kore menşeli çıkınca savcılığa başvurdu
“Alman malı” denilen implant Kore menşeli çıkınca savcılığa başvurdu
İçeriği Görüntüle

2027-2029 Dönemi Bütçe Hazırlama Rehberi, kamu kurumlarının personel servisi taleplerinde uygulanan şartları sıkılaştırdı. 12 Eylül 2026 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan rehberle, toplu taşıması bulunmayan yerler için önceki dönemde uygulanan otomatik istisna kaldırıldı ve servis talepleri merkezi izin sürecine bağlandı.

Yeni düzenlemeye göre genelge hükümlerine aykırı ihtiyaçlarda veya izin gerektiren durumlarda önce Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı görüş bildirecek. Ardından Cumhurbaşkanlığından izin alınması gerekecek.

Ödenek teklifleri de yalnızca Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinin izin yazısı kapsamındaki idareler tarafından yapılabilecek.

Toplu taşıması olmayan yerlerde de otomatik istisna kalktı

Bir önceki 2026-2028 Dönemi Bütçe Hazırlama Rehberi kapsamında toplu taşıma bulunmayan yerler için farklı bir uygulama yürürlükteydi. Bu bölgelerde idareler, en etkin ve ekonomik yöntemi belirleyerek personel servisi için doğrudan ödenek teklifinde bulunabiliyordu.

Yeni rehber bu imkanı kaldırdı. Böylece toplu taşıma bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, genelgenin dışında kalan servis ihtiyaçlarında izin mekanizmasının işletilmesi gerekecek.

Düzenlemenin dayanağını, 17 Mayıs 2024 tarihli ve 32549 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2024/7 sayılı Tasarruf Tedbirleri Cumhurbaşkanlığı Genelgesi oluşturuyor. Genelgede savunma ve güvenlik hizmetleri dışında, toplu taşıma bulunan yerlerde personel servislerinin sonlandırılması öngörülmüştü.

Hizmet alımı yoluyla sağlanan mevcut servislerin ise sözleşme sürelerinin sonuna kadar devam edebilmesine imkan tanınmıştı.

Toplu sözleşmelerde servis hakkı korunuyor

Kamu görevlilerinin servis hizmetine ilişkin hükümler toplu sözleşmelerde de yer alıyor. Bakanlıklar ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların merkez teşkilatlarında çalışan personele işe geliş ve gidiş için servis sağlanmasına yönelik hüküm, 3. Dönem Toplu Sözleşmeden bu yana uygulanıyor.

6. Dönem Toplu Sözleşme ile merkez teşkilatlarının yanı sıra taşra birimlerinde mevcut servislerden kamu görevlilerinin yararlanması düzenlendi.

7. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde servis hakkı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararıyla korundu. Servis sağlanamayan durumlarda personele aylık toplu taşıma kartı verilmesi ve birden fazla aktarma yapan çalışanlara ek aktarma hakkı tanınması hükme bağlandı.

8. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında da aynı uygulama sürdürüldü.

"Servis hizmetinin sağlanamadığı durumlarda bu personele mesai günleri bir gidiş, bir geliş esas alınarak aylık toplu taşıma kartı verilir."

Servis hizmetine ilişkin hükümler Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), PTT ve enerji hizmet kolundaki bazı kurumlar için de toplu sözleşmelerde ayrıca yer alıyor.

Düzenleme Servis hizmetine ilişkin uygulama
6. Dönem Toplu Sözleşme Merkez teşkilatı ve mevcut taşra servislerinden yararlanma
7. Dönem Toplu Sözleşme Servis yoksa toplu taşıma kartı ve ilave aktarma hakkı
8. Dönem Toplu Sözleşme Aylık toplu taşıma kartı uygulamasının sürdürülmesi

Danıştay kısıtlamayı hukuka uygun buldu

Personel servislerine ilişkin tasarruf tedbirleri daha önce yargıya da taşındı. Memur-Sen, 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi hakkında Danıştay 12. Dairesinde dava açtı.

Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası da genelgedeki dört ayrı düzenlemenin iptalini istedi. Bunlar arasında toplu taşıması bulunan yerlerde personel servislerinin sonlandırılması ve doluluk oranı yüzde 70'in altında kalan servis hatlarının iptali de bulunuyordu.

Danıştay 12. Dairesi, 18 Aralık 2025 tarihinde davayı oybirliğiyle reddetti. Kararda düzenlemenin kamu kaynaklarının etkin kullanımına yönelik olduğu ve üst hukuk normlarına aykırılık bulunmadığı kaydedildi.

Mahkeme ayrıca personelin öncelikle toplu taşımayla taşınması esasının Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Hizmet Yönetmeliği ile uyumlu olduğunu belirtti.

Danıştay kararında, genelgenin yürürlüğe girmesinden sonra kurumlara ayrı bir yazıyla servis hizmeti izni verildiğine ilişkin bilgi de yer aldı. İzin, genelgedeki kriterlere uyulması ve kaynakların verimli kullanılması şartına bağlandı.

Yeni 2027-2029 Dönemi Bütçe Hazırlama Rehberi ile bu izin yöntemi bütçe hazırlama sürecinin bir parçası haline getirildi. Kurumların servis talepleri artık ilgili iki kurumun görüşünün ardından Cumhurbaşkanlığı iznine tabi olacak.