Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bankalara döviz işlemlerini piyasa saatlerine çekmeleri açısından yeni bir uyarıda bulunurken, diğer taraftan gerekli adımların bankalar tarafından atılmaması durumunda tedbir alınabileceği belirtildi.

Merkez Bankası, bankalara yönelik talebini yazılı bir şekilde dile getirdi. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ilk defa mayıs ayı içerisinde sözlü bir şekilde bankalardan döviz işlemlerini saat 10.00 ile 16:00 saatleri arasında çekmesini talep etmiş ve bu isteğini ekim ayı sonunda ise yazılı bir şekilde uyarıya dönüştürmüştü.


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türkiye'de resmi bir şekilde faaliyet gösteren bankalara göndermiş olduğu yazılı açıklamada;

“ Yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki bankaların, piyasanın açılmasından hemen sonra bireysel hedef kurumsal müşteri talebi bulunmaksızın tamamen kendi gün içi pozisyonlarını ayarlama güdüsü ile yoğun bir biçimde döviz alım işlemlerini gerçekleştirdiklerini tespit ettik.” İfadelerine yer verildi.

Müfettişlerimizi Görevlendirdik 
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bankalara yapmış olduğu uyarı metninin devamında Şöyle devam etti;
“Piyasaların açılış saatlerinde ortaya çıkabilecek aşırı dalgalanmaların önüne geçilebilmesi açısından herhangi bir müşteri talebi olmaksızın işlem gerçekleştirilmemesi durumunda azami dikkat gösterilmesini rica ederiz. Yapılan işlemler, müfettişlerimiz tarafından incelenmek suretiyle söz konusu işlemlerin mahiyeti ile ilgili bankalardan detaylı bilgi talep edilecektir.”


Denildi.