Muğla’nın Bodrum ilçesi açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan lastik botun alabora olması sonucu 19 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi sağ kurtarıldı. Olayın ardından yürütülen soruşturmada, göçmen kaçakçılığı organizasyonuyla bağlantılı olduğu belirlenen 16 şüpheli gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi.
Facia, 1 Nisan 2026 günü sabah saatlerinde Yalıkavak açıklarında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, yasa dışı yollarla Yunanistan’ın İleryöz Adası istikametine ilerleyen bot, Sahil Güvenlik ekiplerinin “dur” ihtarına uymadıktan sonra kötü hava ve deniz koşullarında alabora olarak battı.
Botun batışı sonrası 19 kişinin cansız bedenine ulaşıldı
Olayın ardından bölgede geniş çaplı arama kurtarma çalışması başlatıldı. Çalışmalarda, büyük bölümünün Afganistan uyruklu olduğu belirtilen 20 kişi sağ olarak kurtarılırken, 19 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.
Kurtarılan yaralıların hastanelerde tedavi altına alındığı bildirildi. Facia, son dönemde Ege Denizi geçiş hattında yaşanan en ağır göçmen ölümlerinden biri olarak kayıtlara geçti.
Göçmenlerin farklı illerden Bodrum’a getirildiği belirlendi
Soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde, düzensiz göçmenlerin 31 Mart günü Denizli, Uşak, İzmir, Balıkesir, Amasya ve Kırıkkale’den farklı araçlarla Bodrum’a taşındığı tespit edildi. Göçmenlerin daha sonra 1 Nisan günü Yalıkavak Dirmil bölgesine yürüyerek ulaştıkları belirlendi.
Soruşturma dosyasına yansıyan bilgilere göre, göçmenlerin burada yüzü maskeli bir kişi tarafından sayılarak lastik bota bindirildiği saptandı. Böylece organizasyonun sevk ve toplanma güzergahına ilişkin önemli detaylara ulaşıldı.

Gümbet’teki ev ve çıkış hattı soruşturmaya girdi
Yürütülen çalışmalarda, bazı göçmenlerin Gümbet Mahallesi’nde bulunan bir evde konakladığı da tespit edildi. Söz konusu evi kiralayan kişi ile göçmenleri çıkış noktasına götürdüğü belirlenen 2 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.
Devam eden operasyonlarda, göçmenlerin bota bindirildiği bölgede bulunan diğer şüpheliler de ekipler tarafından gözaltına alındı. Böylece olayla bağlantılı toplam gözaltı sayısı 16’ya yükseldi.
Soruşturma Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülüyor
Faciaya ilişkin soruşturmanın Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü bildirildi. Göçmen kaçakçılığı organizasyonuna yönelik deliller doğrultusunda yakalanan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sabah saatlerinde Bodrum Adliyesi’ne sevk edildi.
Soruşturmada, organizasyonun kimler tarafından planlandığı, göçmenlerin hangi bağlantılar üzerinden bölgeye getirildiği ve botun denize açılma sürecindeki sorumluların tespiti için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.
Facianın merkezinde kötü hava ve yasa dışı geçiş girişimi var
Yetkililerin tespitlerine göre lastik bot, yasa dışı geçiş amacıyla Yunanistan yönüne ilerlediği sırada dur ihtarına rağmen yoluna devam etti. Botun, olumsuz hava ve deniz koşullarında hız yapması nedeniyle kontrolden çıkarak alabora olduğu belirtildi.




