Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerini mercek altına aldıklarını açıkladı. Yapılan açıklamalara göre, tapu ve nüfus verileri üzerinden yapılan analiz sonucunda, kira geliri elde edebilecek potansiyele sahip yaklaşık 4,5 milyon konut inceleniyor. Kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacak.

Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamalara göre, kira gelirlerinin beyan dönemi olan mart ayında doğru beyan edilmesini sağlamak adına bir dizi önlem alındı. Bu kapsamda, kiracılardan alınan bilgilerin elektronik ortamda bir tutanakla Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine aktarılacak. Bu bilgiler, banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak gerekli kontroller gerçekleştirilecek.

İstanbul'da egzotik hayvan kaçakçılarına operasyon! Çok sayıda şüpheli yakalandı İstanbul'da egzotik hayvan kaçakçılarına operasyon! Çok sayıda şüpheli yakalandı

Geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalarda 1,7 milyon beyanname alındığı belirtilirken, bu yılın hedefi daha fazla beyanname alarak kira gelirlerini kayıt altına almak. Beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemler başlatılacak.

Mükelleflere hatırlatmalarda bulunmak amacıyla kısa mesajlar gönderildiği de ifade edilen açıklamada, bu hatırlatmalara rağmen geri dönüş sağlamayan mükelleflerin izaha ve gönüllü uyuma davet edileceği belirtildi.

Bakan Şimşek, kira gelirlerine yönelik bu çalışmaların kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacını taşıdığını ve 2024 yılında yapılacak çalışmaların kapsamlı ve tüm ülke çapında yürütüleceğini vurguladı. Mükelleflerin beyanname verme işlemlerini elektronik ortamda kolayca gerçekleştirebileceklerini de hatırlattı.