ABD ordusu tarafından düzenlenen özel bir operasyonun ardından ülke dışına çıkarılan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores, bugün ABD’de yargı sürecinin ilk adımı için mahkemeye çıkacak. Uluslararası kamuoyunun yakından izlediği duruşmanın, New York’ta yapılacağı ve kritik başlıkların ele alınacağı bildirildi.
Kritik Saat Netleşti
New York’taki mahkeme yetkililerinden alınan bilgiye göre, Maduro davası 5 Ocak’ta yerel saatle 12.00’de, Türkiye saatiyle 20.00’de başlayacak. Duruşmanın, Bölge Hakimi Alvin K. Hellerstein başkanlığında Manhattan Federal Mahkemesi’nde yapılacağı doğrulandı.
İlk Duruşma Manhattan’da Yapılacak
New York Times’ın aktardığına göre, ABD’ye getirilen Maduro ve Flores’in ilk kez hakim karşısına çıkmaları bekleniyor. Bu ilk oturumda usule ilişkin işlemlerin ön planda olacağı belirtiliyor.
Haklar ve Suçlamalar Gündemde
Mahkemede hakimin, Maduro ve eşine yasal haklarını açıklaması ve yöneltilen suçlamaları kabul edip etmediklerini sorması öngörülüyor. Haberde, çiftin yargılama süreci boyunca kefaletsiz olarak gözaltında tutulmasının yüksek ihtimal olduğu ifade edildi.
Olayların Arka Planı
Venezuela’nın başkenti Caracas’ta cumartesi günü yerel saatle 02.00 sıralarında patlama ve uçak sesleri duyulmuştu. Venezuela yönetimi, yaşananların ardından ABD’yi sivil ve askeri tesislere saldırı düzenlemekle suçladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’ya yönelik geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirildiğini ve Maduro ile eşinin ülke dışına çıkarıldığını açıklamıştı. ABD Adalet Bakanı Pam Bondi ise Maduro ve Flores hakkında ABD’de resmi suç duyurusunda bulunulduğunu duyurmuştu.
Venezuela’da Geçici Görev Değişimi
Maduro’nun alıkonulmasının ardından Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi, Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez’in geçici olarak devlet başkanlığı
görevini üstlenmesine karar verdi.
Bugün yapılacak duruşma, hem yargı sürecinin seyri hem de uluslararası dengeler açısından kritik bir dönüm noktası olarak görülüyor. Tüm dünyanın gözü, New York’tan çıkacak ilk kararlarda olacak.




