ABD ordusu, ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Venezuela’nın başkenti Caracas’a yönelik askeri operasyon düzenledi. Yerel saatle gece yarısı gerçekleştirilen operasyonda patlama sesleri duyulurken, bazı bölgelerden duman ve alevlerin yükseldiği bildirildi. Operasyon kapsamında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores’in alıkonularak ülke dışına çıkarıldığı açıklandı.

Maduro-2

Maduro ve Eşi ABD’ye Götürüldü

ABD tarafından yapılan açıklamalara göre, operasyonun ardından Maduro ve eşi askeri uçakla New York’a getirildi. Uçağın Türkiye saatiyle 00.50 sıralarında New York eyaletinin kuzeyindeki Stewart Hava Ulusal Muhafız Üssü’ne iniş yaptığı bildirildi. Maduro’nun burada FBI ekiplerine teslim edildiği, ellerinin kelepçeli ve ayaklarının zincirli olduğu belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Maduro’nun gözaltına alındığını duyurarak, Venezuela’nın yönetiminin geçici olarak Amerikan yetkililerince devralınacağını söyledi. Trump, “Venezuela’yı güvenli, düzenli ve ihtiyatlı bir geçiş sağlanana kadar biz yöneteceğiz.” ifadelerini kullandı.

Trump Ankara'dayken tehdit etmişti: ABD ordusu dün gece İran'ı tekrar vurdu
Trump Ankara'dayken tehdit etmişti: ABD ordusu dün gece İran'ı tekrar vurdu
İçeriği Görüntüle

Maduro 3

Uçaktan İndiği Anlar Dikkat Çekti

ABD’ye getirilen Maduro’nun uçaktan indiği anlara ilişkin görüntüler de paylaşıldı. Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DAE) karargâhına götürülürken kameralara yansıyan Maduro’nun, çevresindekilere “İyi geceler. Mutlu yıllar.” diye seslendiği görüldü. Görüntülerde Maduro’nun rahat tavırları dikkat çekti.

Trump, ayrıca ABD savaş gemisinde çekildiği belirtilen bir fotoğrafı paylaşarak, Maduro’nun ellerinin ve gözlerinin bağlı olduğu ilk görüntüyü kamuoyuyla paylaştı.

Caracas’taki Saldırılarda Can Kaybı

Venezuela makamları, ABD’nin gece saatlerinde 7 farklı noktaya düzenlediği saldırılarda en az 40 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırıların bilançosuna ilişkin ayrıntıların netleşmesi için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Venezula 3

BM Güvenlik Konseyi Acil Toplanıyor

ABD’nin Venezuela’ya yönelik askeri müdahalesinin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olağanüstü gündemle toplantıya çağrıldı. Kolombiya’nın talebiyle, Rusya ve Çin’in desteğiyle yapılması planlanan toplantının pazartesi günü gerçekleştirileceği aktarıldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in toplantıya katılmasının beklendiği ifade edildi.

Venezuela’da Geçici Başkan Göreve Başladı

Nicolas Maduro’nun alıkonulmasının ardından Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, Venezuela’nın geçici Devlet Başkanı olarak göreve başladı. Caracas’ta düzenlenen yemin töreninin ardından konuşan Rodriguez, “Venezuela hiçbir ülkenin kolonisi olmayacak. Her türlü zorluğa hazırız.” dedi.

Rodriguez, açıklamasında ülkede meşru başkanın Nicolas Maduro olduğunu savunarak, birlik çağrısında bulundu ve Venezuela’yı savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

Krizde Gözler Uluslararası Tepkilerde

ABD’nin askeri operasyonu, Maduro’nun gözaltına alınması ve geçici yönetim süreci, uluslararası kamuoyunda yakından izleniyor. Önümüzdeki günlerde BM Güvenlik Konseyi’nde yapılacak görüşmelerin ve ülkelerden gelecek açıklamaların, krizin seyrinde belirleyici olması bekleniyor.