Kredi kartına ilişkin uygulanan yeni çalışmalar peş peşe paylaşılıyor. Geçtiğimiz hafta öncelikle kredi kartı nakit avans çekiminde taksit sayısı azaltılmıştı. Ardından da kredi kartı nakit avans çekimi ve kredili mevduat hesaplarında (KMH) geçerli olan faiz oranları düzenlendi.

Bu kapsamda nakit avans hareketleri ve kredili mevduat hesaplarında geçeri olacak aylık azami akdi faiz oranı 4.42’den yüzde 5’e yükseltildi. Peki bunun sebebi ne, bu değişikliklerin vatandaşa ne gibi zararları olacak?

‘İHİTAÇ KREDİSİNDEN DÜŞÜKTÜ’ 
Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram açıkladı. Bayram'ın açıklamlarında şu cümleler yer aldı:

“Kredi kartı nakit avans çekimi ve KMH hesaplarında faiz artışına gidildi.  Son dönemde ihtiyaç kredisinde bir hayli yükseliş olmuştu ancak nakit avans faizi ve KMH faizi ihtiyaç kredisi faizinden çok daha düşük olduğu için vatandaşlar düşük faizli olan nakit avansa yönelmişti.


'OLUMSUZ ETKİLİYORDU' 
Bankalar geçtiğimiz hafta nakit avansa ilişkin düzenleme yapmıştı. Nakit avansta taksit sayısı düşürülmüştü. Şu anda ihtiyaç kredisi, KMH ve kredi kartı nakit avans faizinin eşitlendiğini görüyoruz. Bu haksız rekabeti önleme açısından önemli bir husus çünkü ihtiyaç kredisi faizleri yüksekken kredi kartı nakit avans çekimi faizleri düşük kalmıştı.

Vatandaşlar paralarını nakit avans ve KMH’dan çekip ihtiyaçlarını karşılamaktan ziyade dövize yönelebiliyorlardı. Bu döviz talebini artırırken Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini olumsuz etkiliyordu.

‘SIKI PARA POLİTİKASININ UYGULANMASI YÖNÜNDEDİR’ 
O yüzden hem Merkez Bankası’nın aldığı önlemler hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı önlemler burada sıkı para politikasının uygulanması yönündedir.

Son toplantıda TCMB faiz artışı yapmazken parasal sıkılaşmanın sonuna gelindiğini, diğer sterilizasyon araçlarının kullanılacağından bahsetmişti. Bu adımı sıkı para politikası uygulamasının devamı niteliğinde görüyoruz.

KREDİ KARTI FAİZLERİ DEĞİŞMEDİ ANCAK NEDEN SADECE NAKİT ÇEKİMİ FAİZLERİ DÜZENLENDİ? 
Kredi kartlarında aylık akdi ve gecikme faizleri yükselmedi. Bu son 5 dönemdir sabit kaldı. Vatandaşlarımız yüksek enflasyonist koşullarda maaşları sabitken aynı oranda ihtiyaçlarını gideremez hale geldikleri için bir kredi kartından çekip diğer kredi kartına yatırmak suretiyle bir harcama yapıyorlardı.

O yüzden devletimiz kredi kartı akdi faiz ve gecikme faizine ilişkin bir düzenleme yapmadı

Ekonomi yönetimi vatandaşların sıkı para politikasına ayak uydurmasını birden değil kademeli bir şekilde olmasını istiyor.


‘GELİRE GÖRE KREDİ KARTI DÜZENLEMESİ’ 
Ben kredi kartlarına düzenleme yapılana kadar kredi kartı faizlerinde bir artış beklemiyorum. Çünkü kredi kartlarında gerek taksit sayıları gerek kredi kartı limitlerine ilişkin bir düzenleme gelmedi. Ben böyle bir düzenleme gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Taksit sınırlaması ve kişilerin gelirlerine göre kredi kartı düzenlemesi yapılmalı. Kişinin geliri dikkate alınmaksızın limitler belirleniyor. Kredi kartı borçları nedeniyle vatandaşlar zor duruma düşebiliyor. Bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı var. Belki kredi kartlarına ilişkin bir düzenleme kararı gelebilir.

Turkcell'in yeni yönetim kurulu belli oldu Turkcell'in yeni yönetim kurulu belli oldu

MERKEZ BANKASI FAİZDE YÜKSELİŞE GİDER Mİ? 
Merkez Bankası sıkı para politikası uygulamaya devam edecektir. Seçimlerden önce politika faizi artırılmayacak ve sterilizasyon araçları kullanılmaya devam edecektir.

Ben yüzde 45 olan faizin kısa vadede yüzde 50’ler seviyesine geleceğini düşünüyorum. Her ne kadar politika faizi reel faize yakınsamış olsa da bankalar TL mevduat bulabilmek adına yarışıyorlar. Bankalar TL mevduat bulamazsa kendi maliyetleri artacak. TL mevduat faizleri politika faizinden yüksek seviyeye geldi.

Bankaların daha fazla borçlanma maliyetine girmemeleri adına gerekli adımların atılacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.